Fest

Γιουβετσάκι με Κόκκορα

Γιουβετσάκι με Κόκκορα

Σκεύη που θα χρειαστούν:

Fest Lithos αντικολλητικός ταβάς με γυάλινο καπάκι Ν28εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Integra πολυκόφτης με στόμιο – Βρείτε το σκεύος εδώ

 

Προετοιμασία:

1 ώρα και 45 λεπτά περίπου. Αντί του κόκκορα μπορείτε επίσης να
χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο.

Υλικά (για 4 άτομα)
½ κοκκόρι (1,2-1,5 κιλά) κομμένο στα 4 με την πέτσα του, πλυμένο και στεγνό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 ml κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1 φύλλο δάφνης
1 μπαστουνάκι κανέλα
1 κ.γ. ζάχαρη
3 κόκκους μπαχάρι (προαιρετικά)
30 ml ελαιόλαδο
300 γρ. κριθαράκι μέτριο
2 κουτιά ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουτάκι ντοματοπελτέ
50 γρ. τριμμένο τυρί (ρεγκάτο, γκούντα ή για πιο παραδοσιακό μυζήθρα)

Παρασκευή

Προθερμαίνετε το φούρνο στο 220 βαθμούς C.

Μαγειρεύετε το κοκκόρι: Βάζετε το λάδι στον αντικολλητικό ταβά της Fest (που χωράει σε μια
στρώση όλα τα κομμάτια του κόκκορα) και ρυθμίζετε τη φωτιά στο δυνατό. Μόλις κάψει το
λάδι, ρίχνετε μέσα τα σκόρδα (και την πιπεριά, αν χρησιμοποιείτε) και μετά τα κομμάτια του
κοκκοριού με την πέτσα προς τα κάτω. Αφού ροδίσουν, σε 5 περίπου λεπτά, τα γυρνάτε
και τα αφήνετε για άλλα 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι που το έχετε ψιλοκόψει στο πολυκόφτη Fest Integra , ανακατεύετε και σε 3-4 λεπτά σβήνετε με το κρασί. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο-χαμηλό και ανακατεύοντας κάθε τόσο, το αφήνετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα την οποία επίσης έχετε ψιλοκόψει στον πολυκόφτη Fest Integra, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 150-200 ml νερό. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15-20 λεπτά.

Ψήνετε το γιουβέτσι: Αφαιρείτε την δάφνη και την κανέλα και ρίχνετε το κριθαράκι στον αντικολλητικό ταβά της Fest. Ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 17 λεπτά, προσέχοντας να υπάρχει πάντα αρκετό
ζουμί ώστε να μην στεγνώσει το γιουβέτσι πριν γίνει η μανέστρα. Aν χρειαστεί,συμπληρώστε λίγο ζεστό νερό.

Όταν το κριθαράκι δείχνει ότι μαλάκωσε, ρίχνετε από πάνω το τυρί και το βάζετε στο γκριλ
για 3 λεπτά, για να κάνει λίγη κρούστα.

Σερβίρισμα: Βγάζετε το γιουβετσάκι με κόκκορα από τον φούρνο και το αφήνετε
τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το σερβίρετε. Mπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα, αν θέλετε.

Σημείωση: Είναι πολύ σημαντικό όταν βγαίνει απ’ τον φούρνο το γιουβέτσι να έχει ακόμη
αρκετά υγρά από σάλτσα.

Πηγή: Caruso.gr