Fest

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ KONIAK, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ KONIAK, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Υλικά (για 5-6 άτομα)
1 κοτόπουλο «κόκκινο»  2,4 κιλά
3+2 κ.σ. μέλι
2 πορτοκάλια, απ’ τα οποία παίρνουμε το μακρόστενο ξύσμα τους (σε julienne με το ειδικό
grinder) και τον χυμό τους
50 + 50 ml ελαιόλαδο
100 ml κονιακ 3*
½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (αν χρησιμοποιήσετε κύβο βάλτε λιγότερο απ’ το μισό σε
καυτό νερό)
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες, σχετικά λεπτές
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες1 φλ. πλιγούρι
2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 πορτοκάλι σε φέτες κομμένες στη μέση
αλάτι-πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Παρασκευή συνταγής:
1. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε σκεύος (ιδανικά μετρητή pyrex) αναμιγνύετε τον ζεστό ζωμό
κοτόπουλου με τις 3 κ.σ. μέλι και ανακατεύετε να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό
πορτοκαλιών, το κονιακ και 50 ml ελαιόλαδο.
2. Προθερμαίνετε το φουρνο στους 160 C°.
3. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε τηγάνι και μέτρια φωτιά, ρίχνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού
ζεσταθεί, σοτάρετε το πράσο, το κρεμμυδάκι και τα κουκουνάρια για 5 λεπτά
ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν τα κουκουνάρια να ροδίζουν.
4. Προσθέτετε το πλιγούρι, τις σταφίδες και 150 ml απ’ τη σάλτσα που προετοιμάσατε.
Ψήνετε για 5 λεπτά, ρίχνετε τις κομμένες φέτες πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα
απ’ το ξύσμα πορτοκαλιού. Σοτάρετε άλλα 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και η γέμισή σας είναι
έτοιμη.
5. Προετοιμάζετε το κοτόπουλο: Το τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί φούρνου FEST και βάζετε
πρώτα στην κοιλιακή κοιλότητα και μετά στο λαιμό τη γέμιση, κλείνοντας είτε με
οδοντογλυφίδες είτε με ράψιμο (ειδικό σπάγκο και σακοράφα).
6. Προσθέτετε γύρω-γύρω τις πατάτες. Ρίχνετε πάνω σε κοτόπουλο και πατάτες όλη την
σάλτσα, 50 ml ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι (κυρίως στις πατάτες) και απλώνετε μόνο
πάνω στο κοτόπουλο τις υπόλοιπες 2 κ.σ. μέλι. Πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και
αφήνετε το κοτόπουλο στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
7. Ψήσιμο Φάση Πρώτη: Βάζετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο των 160C° για
1 ώρα. Το βγάζετε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180C° με αέρα.
8. Εμβολιασμός (απαιτείται για τα νορμάλ κοτόπουλα της αγοράς): Χρησιμοποιώντας
σύριγγα μαγειρικής, ρουφάτε ζουμί από το ταψί και εμβολιάζετε στήθος και μπούτια σε 5-6
σημεία για έξτρα γεύση και υγρασία στο κρέας.
9. Ψήσιμο Φάση Δεύτερη: Γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την ανάποδη (πλάτη πάνω),
ανακατεύετε τις πατάτες και ξαναβάζετε στο φούρνο. Στη μισή ώρα το ξαναγυρνάτε ώστε
να ροδίσει τελικά το στήθος, βρέχοντάς το με το ζουμί και ανακατεύοντας πάλι τις πατάτες.
10. Στην επόμενη μισή ώρα, το κοτόπουλο έχει γίνει (συνολικά δηλαδή 1 ώρα στους 160C°
και άλλη 1 ώρα στους 180C° με αέρα, πετυχαίνοντας μια εσωτερική θερμοκρασία 70C°,
ικανή να σκοτώσει όλους τους μικροοργανισμούς και να μην έχει αίμα, αλλά η γεύση και η
υγρασία να μείνουν στο μέγιστο). Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε δίσκο σερβιρίσματος και
σκεπάστε με αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το να αναπαυτεί για 10 λεπτά.
11. Γυρνάτε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε μόνο τις πατάτες για άλλα 10 λεπτά περίπου,
ώστε να βγουν πιο τραγανές. Τις προσθέτετε γύρω απ’ το κοτόπουλο, ρίχνοντας και ό,τι
ζουμί έχει απομείνει στο ταψί.
Σερβίρισμα:
Κόβετε το κοτόπουλο σε 6 μερίδες στο τραπέζι και σερβίρετε με 5-6 πατάτες, 2 κουταλιές
γέμιση και λίγη σάλτσα από πάνω. Συνοδεύεται τέλεια από ένα ωραίο ροζέ ή ένα ελαφρύ
κόκκινο κρασί

Πηγή: Caruso.gr