Fest

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΑΜΙΕΣ

Υλικά (για 4-6 άτομα)
600 γρ. μπάμιες extra Μπάρμπα Στάθης
70 ml. ελαιόλαδο
100 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
1 ½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
30 μλ. μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
400 γρ. ντομάτα στον τρίφτη Μπάρμπα Στάθης
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
6 φιλέτα μπουτιού κοτόπουλο
Για την μαρινάδα
30 μλ. μπαλσάμικο ξύδι κόκκινο
1 ½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής
1. Μαρινάρετε το κοτόπουλο
Συνδυάζετε τα υλικά της μαρινάδας και τ’ ανακατεύετε σε ένα μπολ. Βάζετε μέσα τα φιλετάκια
του κοτόπουλου και τ’ ανακατεύετε να πάρουν παντού τις γεύσεις της μαρινάδας. Τα αφήνετε σε
μια άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε.
2. Σοτάρετε το κρεμμύδι
Στον ταβά της Fest (πλατιά, ρηχή κατσαρόλα) που χρησιμοποιώ μάλλον περισσότερο από κάθε
άλλο σκεύος μαγειρικής, βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Ρίχνετε το
κατεψυγμένο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί σε πολύ ήπια ένταση επί δεκάλεπτο, να
καραμελώσει καλά και να γίνει πεντανόστιμο.
3. Σοτάρετε τις μπάμιες
Αφού καραμελώσουν τα κρεμμύδια, ανεβάζετε την ένταση και ρίχνετε τις μπάμιες μέσα,
κατεψυγμένες όπως είναι. Θα τις ανακατέψετε και θα τις σοτάρετε τρία λεπτά χωρίς νερό.
4. Προσθέτετε ντομάτα, νερό και μπαλσάμικο
Προσθέτετε την ντομάτα, το μπαλσάμικο, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και 400 ml. βραστό νερό.
Ανακατεύετε και μόλις πάρουν βράση, ξανακατεβάζετε την ένταση στη μέση και τα αφήνετε να
μαλακώσουν οι μπάμιες και να εξατμιστεί το νερό χωρίς καπάκι στον ταβά και με τον
εξαεριστήρα να δουλεύει (για να μη κορεστεί η ατμόσφαιρα από υδρατμούς και σταματήσει η
εξάτμιση του νερού).
5. Κόβετε τον μαϊντανό
Ήρθε η στιγμή που βολεύει να ψιλο-χοντρο-κόψετε τον μαϊντανό. Είναι ωραίο να μην είναι πολύ
ψιλοκομμένος, να στέκει στο στόμα  Τον αφήνετε να χρησιμοποιηθεί αργότερα.
6. Ψήνετε το κοτόπουλο
Βάζετε μια γκριλιέρα, όπως αυτή της Fest, να κάψει στο φουλ
της έντασης στο μάτι και μόλις νιώσετε ότι έχετε υψηλή θερμοκρασία (160ºC-180ºC), βάζετε τα
φιλετάκια όπως είναι μαριναρισμένα πάνω της. Δεν χύνετε την υπόλοιπη μαρινάδα, μόνο ό,τι
έχουν πάρει πάνω τους τα φιλέτα. Τα γυρνάτε στο ενάμιση λεπτό απ’ την άλλη να κάνουν
γραμμώσεις κι’ απ τις δυο πλευρές και χαμηλώνετε την ένταση στη συνέχεια στα ⅔ , να
σιγοψηθούν για συνολικά περί τα 7 λεπτά.
Αν έχετε θερμόμετρο ελέγξτε η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει στους 65ºC-70ºC στο κέντρο
του πιο χοντρού κομματιού, αλλά να μην ξεπεράσει τους 75ºC όπου θ’ αρχίσουν να στεγνώνουν.
Αν βεβαίως δεν έχετε φιλετάκια από μπούτι και έχετε ολόκληρο μπούτι με το κόκκαλο ή έχετε
στήθος χοντρά κομμένο κλπ, οι χρόνοι θα είναι διαφορετικοί, προφανώς μεγαλύτεροι. Αλλά
βέβαια χωρίς θερμόμετρο, ο κίνδυνος να παραμαγειρέψετε το κοτόπουλο, θα είναι κι’ αυτός
αντίστοιχα μεγαλύτερος.
7. Παντρεύετε κοτόπουλο και μπάμιες
Στα 20’ περίπου από τότε που βάλατε τις μπάμιες, πρέπει να έχει μείνει ελάχιστο νερό. Μπορείτε
να ρίξετε τον μαϊντανό και αφού ανακατέψετε να ενσωματώσετε τα φιλετάκια κοτόπουλου.
Σημειώνω ότι το ιδανικό ανακάτεμα για να μην σπάσετε τις μπάμιες, γίνεται κουνώντας την
κατσαρόλα. Στα περίπου 25’ και εφόσον βέβαια έχετε κάνει όλη την διαδικασία όπως
περιγράφουμε και με αντίστοιχα σκεύη και εντάσεις στην εστία, θα πρέπει:
Να έχει εξατμιστεί όλο το νερό, η σάλτσα να είναι πηχτή, οι μπάμιες τραγανές και να στέκουν,
χωρίς να έχουν σκάσει αλλά σε οριακό σημείο. Αν κρίνετε ότι χρειάζεστε λίγη ώρα ακόμη,
προσθέστε λίγο ακόμη νερό και αφήστε λίγα ακόμη λεπτά.

Σερβίρισμα:
Σερβίρετε από ένα ή δυο φιλέτα με τις μπάμιες γύρω τους αφού έχετε αφήσει για ένα δεκάλεπτο
το φαγητό να μην είναι καυτό και να δέσουν οι γεύσεις που ως γνωστόν αναδεικνύονται όσο οι
θερμοκρασίες γίνονται πιο ήπιες.

Πηγή: Caruso.gr