Fest

Πουτίγκα του καλοκαιριού

Πουτίγκα του καλοκαιριού

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Η συνταγή πρέπει να γίνει μια μέρα πριν το σερβίρισμα. Θα χρειαστείτε 8 φορμάκια/φλυτζάνια με βάση διαμέτρου περίπου 6 εκ. και χείλος 10 εκ. Μπορείτε -στην εποχή τους- να την δοκιμάσετε και με φράουλες ή κεράσια. Υπολογίστε περίπου 30 με 40 λεπτά. Εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 8 άτομα σε ατομικές πουτίγκες)

1 κιλό ανάμεικτα φρούτα του δάσους
Η αναλογία που συστήνουμε για ισορροπία γλυκών και στυφών υλικών είναι 150 γρ. blackcurrants (μαύρα φραγκοστάφυλα), 150 γρ. redcurrants (φραγκοστάφυλα), 200 γρ. blackberries (βατόμουρα) και 500 γρ. raspberries (κόκκινα βατόμουρα – σμέουρα)
50 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. Crème de Cassis
1 μεγάλο καρβέλι ψωμί του τοστ σε φέτες (περίπου 700 γρ.)

Για το σερβίρισμα

παγωτό βανίλια ή κρέμα γάλακτος
μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου

Παρασκευή

1. Ετοιμάστε τα φρούτα: Αν είναι καταψυγμένα, τα αποψύχετε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σημείωση: Με φρούτα του δάσους να χρησιμοποιήσετε σε όλη τη διαδικασία πλαστικά μπολ γιατί τα μεταλλικά κάνουν λεκέδες από το χρώμα.
Κρατήστε μερικά απ’ τα πιο όμορφα για ντεκόρ στο σερβίρισμα πάνω σε χαρτί κουζίνας. Ρίξτε τα υπόλοιπα φρούτα, τη ζάχαρη και την Crème de Cassis σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίζουν να βγάζουν τους χυμούς τους. Σουρώστε τα σε πλαστικό μπολ, πιέζοντας με ένα κουτάλι στο σουρωτήρι, ώστε να βγει το περισσότερο ζουμί και τα φρούτα να γίνουν σαν πολτός. Αφήστε να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Ετοιμάστε τις πουτίγκες: Κόψτε την κρούστα του ψωμιού, αν υπάρχει. Χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικούς κόφτες ζύμης που να ταιριάζουν στις διαμέτρους της βάσης και του χείλους από τα φορμάκια/φλυτζάνια που θα χρησιμοποιήσετε, κόβετε 8 μικρούς + 8 μεγάλους κύκλους από το ψωμί. Πάρτε άλλες 8 φέτες ψωμιού και κόψτε τις στη μέση, υπολογίζοντας πως το πλάτος τους θα αντιστοιχεί στο ύψος του σκεύους σας.
Ξεκινώντας απ’ τις μικρές κυκλικές βάσεις, μία προς μία μουσκέψτε τις μέσα στο ζουμί και αφού ρουφήξουν αρκετό ώστε να μην μείνει λευκό κανένα σημείο πάνω τους, τοποθετείστε τις στον πάτο κάθε φόρμας. Κάντε το ίδιο με τις πλάγιες ορθογώνιες φέτες που τις βάζετε στις πλευρές ώστε να δημιουργήσετε τοίχωμα. Κόψτε ή προσθέστε αν χρειάζεται κάποιο κομματάκι, ώστε να καλυφθεί όλο το σκεύος στα πλάγια και πιέστε το ψωμί σε κάθε φορμάκι ώστε να ενοποιηθεί. Γεμίστε όλες τις φορμίτσες τώρα με τον πολτό απ’ τα φρούτα που έμεινε και βάλτε τα καπάκια του χείλους, αφού βέβαια τα μουσκέψετε κι αυτά στο ζουμί. Όταν τελειώσετε, τοποθετείστε τα στο ψυγείο για να τα έχετε την επόμενη μέρα. Αν περισσέψει ζουμί, κρατήστε το για το σερβίρισμα και μην ξεχάσετε να βάλετε επίσης στο ψυγείο τα φρούτα που κρατήσατε για το ντεκόρ.

3. Σερβίρισμα: Βγάζετε τα φορμάκια απ’ το ψυγείο και με ένα μαχαίρι χαλαρώνετε λίγο τις πλευρές τους ώστε να αποκολληθεί το περιεχόμενο. Βάζετε πάνω σε κάθε φορμάκι αναποδογυρισμένο το πιάτο που θα το σερβίρετε και το γυρνάτε απ’ τη σωστή πλευρά, ώστε να καθίσει η πουτίγκα χωρίς να διαλυθεί. Αν έχει μείνει ζουμί, το ρίχνετε από πάνω και διακοσμείτε με λίγα απ’ τα φρούτα που κρατήσατε και φυλλαράκια δυόσμου. Φέρτε στο τραπέζι την κρέμα γάλακτος χωριστά σε κανατάκι για να σερβιριστεί ο καθένας μόνος του ή στην πιο δροσιστική εκδοχή, συνοδέψτε με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Πηγή: Caruso.gr