Fest

Πρασόρυζο

Πρασόρυζο

Σκεύος που θα χρειαστεί

Fest Magic αντικολλητικός ταβάς με γυάλινο καπάκι Ν28εκ. – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά (για 4 μερίδες)

1½ φλ. (355 ml) Ρύζι μακρύκοκο
500 γρ. Πράσο κομμένο σε ροδέλες (3 πράσα)
3 κ.σ. Άνηθο ψιλοκομμένο (κρατείστε ελάχιστο νωπό για το σερβίρισμα)
3 κ.σ. Δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1½ κ.σ. αποξηραμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1000-1200 ml. Ζωμό λαχανικών
1½ κ.γ. Ζάχαρη
80 ml. Χυμό λεμονιού (1-1½ λεμόνι)
100 ml. Ελαιόλαδο για μαγείρεμα συν 50 ml. έξτρα παρθένο για σερβίρισμα
1 κ.γ. Αλάτι – ⅛ κ.γ. Πιπέρι

Παρασκευή:

1. Αφού προετοιμάσετε όλα τα υλικά βάλτε το λάδι στον αντικολλητικό ταβά της Fest να ζεσταθεί σε μεσαία ένταση. Μόλις πάρει θερμοκρασία, ρίξτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατέψτε καλά και προσθέστε την ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, σε 3 λεπτά, προσθέστε το πράσο και σοτάρετέ το μαζί με το κρεμμύδι για άλλα 5 λεπτά, να αρχίσει να μαραίνεται.

2. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετέ το μαζί με το μίγμα πράσου-κρεμυδιού για 1 λεπτό. Στη συνέχεια ρίξτε περι τα 900 ml απ’ τον ζωμό και ανακατέψτε καλά. Αφού πάρει βράση, προσθέστε τον άνηθο, τον δυόσμο το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατέψτε πάλι. Στη συνέχεια χαμηλώστε την ένταση να σιγοβράζει και βάλτε το γυάλινο καπάκι στον αντικολλητικό ταβά της Fest.

3. Στα 15 περίπου λεπτά και καθώς το ρύζι έχει πιει το περισσότερο ζουμί στο φαγητό, προσθέστε το λεμόνι και ανακατέψτε, ξανασκεπάζοντας για τα τελευταία 4-5λεπτά. Αν δείτε ότι χρειάζεται κι’ αλλο ζωμό/νερό συμπληρώστε.

4. Δοκιμάστε στο 20λεπτο να δείτε ότι το ρύζι σας έχει γίνει και έχει μείνει ελάχιστο υγρό στη κατσαρόλα, που θα το πιει στη διάρκεια του φυσικού κρυώματος. Αφαιρέστε το φαγητό απ’ τη φωτιά και διατηρείστε το σκεπασμένο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά και να είναι σε θερμοκρασία που μπορείτε να απολαύσετε τις γεύσεις του. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι και λεμόνι.

Σερβίρισμα:

Σερβίροντας σε κάθε πιάτο προσθέστε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, πασπαλίστε από πάνω μια πρέζα νωπό ψιλοκομμένο άνηθο και οπωσδήποτε τρίψτε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδεύεται από νόστιμη φέτα.

Πηγή: Caruso.gr

o.gr