Fest

Αγκινάρες Αλά Πολίτα σε Εκδοχή Ρουστίκ

Αγκινάρες Αλά Πολίτα σε Εκδοχή Ρουστίκ

Υλικά (για 6 άτομα)

600 γρ. αγκινάρες
400 γρ. πατάτες κομμένες σε κυβους των 3 εκ.
150 γρ. baby καρότα ολόκληρα
200 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια ολόκληρα ή κοκκάρια
100 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
250 γρ. αρακάς 
20 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 λεμόνια χυμός

1 κ.γ, αλεύρι
αλάτι, πιπέρι

100 ml. ελαιόλαδο
900 ml. βραστό νερό

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμάζετε τα υλικά:

Κόβετε τις πατάτες σε κύβους των 3 εκ. καθαρίζετε τα baby καρότα όσο χρειάζεται, προετοιμάζετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (είναι καλύτερα αν αφαιρέσετε τον πράσινο μίσχο, κι ας το βλέπετε να υπάρχει στις φωτογραφίες) , ψιλοκόβετε τον άνηθο και στύβετε το λεμόνι. Τα υπόλοιπα είναι έτοιμα.
Επιλέγετε το ιδανικό σκεύος για τέτοιες μαγειρικές που είναι ο ταβάς (πλατιά, χαμηλή κατσαρόλα) γιατί επιτρέπει σοτάρισμα σε μεγάλη επιφάνεια και ταυτόχρονα έχει χωρητικότητα για τ’ ανακατέματα. Βάζετε λάδι να καλύψει τον πάτο σε μάτι με τα ¾ της έντασης.

2. Σοτάρετε αγκινάρες και κρεμμύδια:

Μόλις το λάδι φτάσει σε θερμοκρασία που αρχίζει να ρυτιδώνεται η επιφάνεια, ξεκινάτε σοτάροντας τις κατεψυγμένες αγκινάρες για 3-4 λεπτά, “να σπάσει” η παγωμένη εξωτερική επιφάνειά τους. Στη συνέχεια ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστεί για άλλα 4 λεπτά και τα ολόκληρα κρεμμυδάκια ν’ αρχίσουν να παίρνουν νοστιμιά και γλύκα απ’ το σοτάρισμα.

3. Σοτάρετε καρότα και πατάτες:

Στη συνέχεια, προσθέτετε το αλεύρι (θα μπορούσε να μπει και πιο μετά, αλλά σίγουρα πριν μπει το νερό) και μετά αρχίζετε να προσθέτετε τα υπόλοιπα δύο βασικά υλικά που θέλετε να πάρουν μια υποψία σοταρίσματος, τα καρότα και τις πατάτες και τα αφήνετε κι’ αυτά ανακατεύοντας για άλλα 4 λεπτά.

4. Βράζετε τις αγκινάρες αλά πολίτα:

Μετά τα σοταρίσματα προσθέτετε το βραστό νερό. Στη συνέχεια το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 10’ σε χαμηλή ένταση πάντα με την κατσαρόλα ανοιχτή. Θέλουμε εξαρχής το λεμόνι για να βράσουν τα λαχανικά σε όξινο περιβάλλον ώστε να μείνουν σχετικά τραγανά.

5. Προσθέτετε τον αρακά:

Ο αρακάς μπαίνει τελευταίος γιατί χρειάζεται λιγότερο χρόνο βρασμού. Αφήνετε το σύνολο να σιγοβράζει για άλλα 25 λεπτά ακόμη, μέχρι να σωθεί σχεδόν όλο το νερό και η σάλτσα να είναι πηχτή. Δοκιμάζετε για να είστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη βραστό νερό. Στο τέλειωμα προσθέτετε και τον άνηθο να μείνει με τα φρέσκα του αρώματα και σε 2 λεπτά κλείνετε το μάτι. Έτοιμο!

Σερβίρισμα:

Αφήνετε το φαγητό να καταλαγιάσει λίγο από θερμοκρασία και σερβίρετε σε κανένα δεκάλεπτο, αν αντέξετε βέβαια από τις ευωδιές των λαχανικών που θα σας σπάνε την μύτη. Οι αγκινάρες αλά πολίτα δικαιούνται λίγο επιπλέον φρέσκο ποιοτικό λάδι στο πιάτο, θαλασσινό αλάτι και σίγουρα τριφτό πιπέρι.

Όπως θα δείτε (και θα ακούσετε) και στο βίντεο, αξίζει να προσέξετε μια-μια τις γεύσεις των 7 υλικών που συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία. Με πρωταγωνίστρια την αγκινάρα και συμπρωταγωνιστές τα καρότα, τις πατάτες , τα κρεμμυδάκια και τον αρακά, το λεμόνι μαζί με το άνηθο δίνουν τόνο και χαρακτήρα ως καρυκεύματα στην υπόλοιπη σύνθεση. Και βέβαια το ελαιόλαδο ως βάση της σύνθεσης. Αυτή η μαγικά ισορροπημένη σύνθεση είναι και το χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής, αυτό που την έκανε τόσο δημοφιλή και γαστρονομικά τόσο σημαντική.

Σερβίραμε στα εξαιρετικά δημοφιλή και κομψά πιάτα MEDITERRANEO της ΙΩΝΙΑ και βέβαια μαγειρέψαμε στο ιδανικό σκεύος για κάθε λαδερό κατσαρόλας, τον ταβά της Fest.

Πηγή: Caruso.gr