Fest

Μιλφέιγ Ψητών Λαχανικών και Ταμπουλέ

Μιλφέιγ Ψητών Λαχανικών και Ταμπουλέ

Σκεύη που θα χρειαστείτε

Fest Magic αντικολλητικό τηγάνι Ν28εκ- Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Magic αντικολλητικό σαγάνι Ν20εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά για 6 άτομα:

4 μεγάλα στρογγυλά κολοκύθια ή 12 κανονικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα χοντρά
4 πιπεριές Φλωρίνης και 4 πιπεριές κέρατο καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
25 γρ. κουκουνάρι
3 κ.σ. σταφίδες
100 γρ. πλιγούρι
2 κ.σ. πετιμέζι
100 ml. ελαιόλαδο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς τα σπόρια
1 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο ή 1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
μισό λεμόνι στημένο
6 λεπτές φέτες μανούρι (προεραιτικά)
2 κ.γ. Balsamico κρέμα
Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

1. Ετοιμάζετε τα κολοκύθια: Βάζετε τον φούρνο στο γκριλ με αέρα στους 190ºC. Απλώνετε σε σχάρα με ταψί από κάτω τις ροδέλες του κολοκυθιού και με πινέλο τις περνάτε ελαφρά με ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με αλάτι. Βάζετε τη σχάρα στο φούρνο σε ψηλό ράφι, για 15 λεπτά. Τη βγάζετε, γυρνάτε τα κολοκύθια απ’ την άλλη, τα περνάτε με λάδι με το πινέλο και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά. Βγάζετε τα κολοκύθια και τα ακουμπάτε σε σκεύος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τη δεύτερη δόση από κολοκύθια.

2. Φτιάχνετε το ταμπουλέ: Βάζετε το πλιγούρι σε ένα μπολ και ρίχνετε 300ml. βραστό νερό. Τοποθετείτε ένα πιάτο από πάνω για να κρατήσει τους αχνούς και να μαλακώσει στην επόμενη μισή ώρα. Αν έχει μαλακώσει και έχει περισσέψει νερό το στραγγίζετε καλά. Όταν το πλιγούρι είναι έτοιμο, προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το δυόσμο, τον μαϊντανό, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι το στημένο λεμόνι και μια δυο πρέζες ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά ώστε να γίνει το ταμπουλέ σας.

3. Ετοιμάζετε τις πιπεριές: Στο φούρνο με το γκριλ στους 190ºC που ετοιμάσατε τα κολοκύθια απλώστε τις πιπεριές με την εξωτερική πλευρά προς τα πάνω για να φουσκώσει κατά τόπους η μεμβράνη τους και να είναι εύκολο να την βγάλετε μετά. Δεν τις λαδώνετε. Τις αφήνετε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να κάνουν φουσκάλες. Τις βγάζετε και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία τους σε 5 λεπτά, αφαιρείτε τη μεμβράνη τους, όσο γίνεται. Τις αφήνετε να κρυώσουν.

4. Ετοιμάζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Στο αντικολλητικό τηγάνι της Fest  σε χαμηλή φωτιά βάζετε λίγο λάδι να κάψει και προσθέτετε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά ανακατώνοντας κάθε τόσο επί 15’ περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαραθούν, χωρίς να μαυρίσουν. Τότε προσθέτετε το πετιμέζι και τις σταφίδες και τα σοτάρετε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά. Τα βάζετε σε άλλο σκεύος για να κρυώσουν, πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα λάδια. Στη συνέχεια, βάζετε ένα αντικολλητικό σαγάνι Fest σε μεσαία φωτιά και ρίχνετε το κουκουνάρι. Κάθεστε από πάνω και κάθε 15” ανακατεύετε όλο το αντικολλητικό σαγάνι της Fest, να γυρνάνε τα σπόρια του κουκουναριού. Η διαδικασία του καβουρντίσματος δεν διαρκεί πάνω από ενάμιση λεπτό μέχρι να πάρουν χρώμα τα κουκουνάρια και αν δεν προσέχετε είναι πολύ εύκολο να σας ξεφύγουν και να καούν. Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρείτε και τα ρίχνετε μέσα στο καραμελωμένο κρεμμύδι με τη σταφίδα.

5. Φτιάχνετε το μιλφέιγ ψητών λαχανικών με ταμπουλέ: Μια ώρα πριν το σερβίρισμα, έχετε αφήσει όλα τα λαχανικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμη καλύτερα, τα έχετε βάλει στο ψυγείο νωρίτερα ή την προηγουμένη. Βάζετε γύρω σας τα τέσσερα μπολ με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε συν το μανούρι αν επιλέξετε να το προσθέσετε και έχετε κοντά σας τα πιάτα που θα σερβίρετε, ένα κουτάλι σούπας και ένα τσέρκι.

Τοποθετείτε το τσέρκι μέσα στο κάθε πιάτο και στη βάση βάζετε ως πρώτη στρώση, 3-4 κολοκύθια. Πάνω τους τοποθετείτε σαν δεύτερη στρώση δυο κομμάτια πιπεριές, μία απ’ το κάθε χρώμα. Τρίτη στρώση στο μιλφέιγ είναι 2 κουταλιές σούπας από ταμπουλέ που το πιέζετε με την εξωτερική πλευρά του κουταλιού για να σταθεροποιήσει τα υλικά. Πάνω του, τοποθετείτε ένα κολοκύθι.

 Στη συνέχεια πάνω απ’ το κολοκύθι θα μπεί η πρώτη στρώση με το μίγμα από καραμελωμένα κρεμμύδια. Καλύπτετε πάλι από κολοκύθι και πάνω του μια ακόμη στρώση από ταμπουλέ. Ξαναπιέζετε ελαφρά με το κουτάλι για να δέσουν τα υλικά και να μην υπάρχουν κενά. Πριν ολοκληρώσετε το μιλφέιγ μπαίνει το μανούρι, εφόσον χρησιμοποιήσετε ή εναλλακτικά άλλη μια λεπτή στρώση κολοκύθι και τέλος μια μικρή κουταλιά από το μίγμα καραμελωμένου κρεμμυδιού, σταφίδας και κουκουναριού. Στη κορυφή διακοσμείτε με ένα φυλλαράκι φρέσκου δυόσμου ή μαϊντανού.
Με πολλή προσοχή αφαιρείτε το τσέρκι και διορθώνετε μικροκατολισθήσεις που τυχόν θα συμβούν στη διαδικασία. Όσο πιο κρύα και στραγγισμένα είναι τα υλικά, τόσο λιγότερο κίνδυνο έχετε να υπάρξει πρόβλημα.

Στην περίπτωση που έχετε χώρο στο ψυγείο να μπουν τα μιλφέιγ λαχανικών με το πιάτο τους και να μείνουν μέχρι λίγο πριν το σερβίρισμα το κάνετε, αλλιώς τα αφήνετε έξω σε δροσερό μέρος.

Σερβίρισμα:

Λίγο πριν το σερβίρισμα φτιάχνετε μια απλή βινεγκρέτ ανακατεύοντας 60 μλ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο με 2 κ.γ. κρέμα μπαλσάμικο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε λίγες σταγόνες από πάνω σε κάθε μιλφέιγ και το περισσότερο γύρω-γύρω, ώστε να λειτουργήσει σαν σος, βουτώντας σ’ αυτή, κάθε μπουκιά.

Πηγή: Caruso.gr