Fest

Πεντανόστιμες & Πανεύκολες Πατάτες στο Φούρνο

Πεντανόστιμες & Πανεύκολες Πατάτες στο Φούρνο

Υλικά για συνοδευτικό 6-8 ατόμων

1 κ. νέες μικρές Γαλλικές πατάτες για φούρνο, με τη φλούδα τους κομμένες στη μέση κατά μήκος (η συνταγή θα λειτουργήσει με κάθε είδος μικρής πατάτας και επίσης και με μεγάλες πατάτες κομμένες για φούρνο, απλά θα βγει λίγο διαφορετική η γεύση)
1 κουνουπίδι κομμένο σε άνθη
2 καρότα κομμένα σε φέτες κατά μήκος, και μετά στη μέση
1 κ.σ. πιπέρι Σετσουάν
1 κ.σ. σιναπόσπορος
1½ κ.σ. σκόνη μουστάρδας
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ. σ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Χυμός από 1 πορτοκάλι (σαγκουίνι)
Ξύσμα από φλούδα ενός πορτοκαλιού
100 μλ. λευκό κρασί
150 μλ. ελαιόλαδο

Παρασκευή:

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC πάνω-κάτω. Θα μπορούσατε να το βάλετε και σε αέρα, αλλά να ξέρετε ότι θα μειωθούν οι χρόνοι και πρέπει να προσέχετε μετά την πρώτη ώρα.

2. Ετοιμάζετε και κόβετε όλα τα υλικά με το καλό σας μαχαίρι Global. Τα βάζετε σε ένα όμορφο ταψί όπως εδώ που διαλέξαμε το οβάλ 37 εκ. σχέδιο KYTHERA της σειράς Mediterranean Blue της ΙΩΝΙΑ, απ’ όπου και θα σερβίρετε. Τα ανακατεύετε να πάνε τα υγρά και τα μπαχαρικά παντού και βάζετε το ταψί στον φούρνο στους 200ºC.

3. Στη μια ώρα στον φούρνο, ανακατεύετε πάλι τα υλικά στο ταψί, ώστε να πάει λάδι και ζουμί παντού. Περίπου στις 1:40 ελέγχετε αν είναι έτοιμο, καθώς πρέπει να έχει μείνει μόνο λάδι στη σάλτσα και οι πατάτες να έχουν αρχίσει να αρπάζουν σε κάποια σημεία. Αφαιρείτε απ’ τον φούρνο. Αν θέλετε μπορείτε στα τελευταία 10 λεπτά να τις βάλετε στο γκριλ να ξεροψηθούν εξωτερικά, γιατί εσωτερικά έχουν απορροφήσει τόσα υγρά που ό,τι και να κάνετε θα μείνουν μαλακές και ζουμερές.

Σερβίρισμα:

Ταιριάζει με κάθε ψητό κρέας ως συνοδευτικό και κυρίως με πιο πικάντικες επιλογές μια και η μίξη αρωματικών και όξινων στοιχείων, δίνει χαρακτήρα στη γεύση της πατάτας ώστε να στέκεται επάξια δίπλα σε κάτι έντονο. Επίσης ταιριάζει τέλεια και σαν πιατέλα σε κάθε είδους μπουφέ ή σαν πρώτο πιάτο-μεζές.

Για το σερβίρισμα διαλέξαμε πέρα από την οβάλ πιατέλα / ταψί των 37 εκ. του ιδιαίτερα δημοφιλούς σχέδιου KYTHERA της σειράς Mediterranean Blue της ΙΩΝΙΑ και δυο πιάτα 22 εκ. από το σχέδιο ΙΤΗΑΚΑ της ίδιας σειράς. Τα πιάτα, με αντίθετη σχεδίαση το ένα προς το άλλο, αλλά και διαφορετικά προς το ταψί επειδή συνδέονται από το ίδιο βαθύ μεσογειακό μπλε χρώμα, λειτουργούν σε λογική mix & match. Αυτή είναι και η τάση της εποχής, ώστε τα τραπέζια να μην είναι στημένα και αυστηρά ομοιόμορφα, αλλά πιο ζωντανά, παιχνιδιάρικα και με προσωπικότητα. Μια αντανάκλαση των νοικοκυριών με φαντασία.

Πηγή: Caruso.gr