Fest

Σολομός με σπανάκι Φλορεντίν

Σολομός με σπανάκι Φλορεντίν

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κ. σπανάκι σε φύλλα 
4 φιλέτα Σολομού (600 γρ.)
3 φρέσκα κρεμμύδια
1 κ.σ. άνηθο
50 + 50 γρ. βούτυρο
½ λεμόνι τον χυμό
50 μλ. λευκό κρασί
200 μλ. κρέμα γάλακτος 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια

Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι ή ταβά (που θα χωρέσει στη συνέχεια 1 κ. σπανάκι) σε μεσαία ένταση να ζεσταθεί και προσθέτετε τα 50 γρ βούτυρο να λιώσουν. Μόλις το βούτυρο κάψει προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε για 3 λεπτά.

2. Σοτάρετε το σπανάκι

Προσθέτετε το σπανάκι στο τηγάνι και στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί και το λεμόνι που θα βοηθήσουν να λιώσει το κατεψυγμένο σπανάκι και θα του δώσουν τις οξύτητες που κάνουν την Φλορεντίν μοναδική. Καθώς λιώνει το σπανάκι προσθέτετε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι. Στα 5-6 λεπτά που θα πάρει να λιώσει το σπανάκι, θα δείτε να μαζεύονται αρκετά υγρά στον πάτο του τηγανιού.

3. Αφαιρείτε τα υγρά:

Το κόλπο για να αφαιρέσετε τα υγρά εύκολα απ’ το σπανάκι που σοτάρετε είναι να μαζέψετε όλο το σπανάκι στη μία πλευρά του τηγανιού ώστε να μαζευτούν όλα τα υγρά εκεί. Ταυτόχρονα βάζετε την ένταση του ματιού στο μέγιστο και ανάβετε τον εξαεριστήρα. Με αυτό τον τρόπο μεγαλώνετε την επιφάνεια εξάτμισης των υγρών και καθαρίζετε την ατμόσφαιρα από υδρατμούς ώστε να μην υπάρχει κορεσμός. Σε περίπου 7 λεπτά όλο το υγρό θα έχει εξατμιστεί και θα μένει μόνο το λάδι με μια πηχτή “σάλτσα” που μεταφέρει τις γεύσεις του λεμονιού και του κρασιού.

4. Προσθέτετε την κρέμα:

Χαμηλώνετε την ένταση, προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί στο σπανάκι. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά να φύγουν τα πολλά υγρά και κλείνετε το μάτι αφήνοντας το σκεύος πάνω, ώστε να μείνει ζεστό το σπανάκι Φλορεντίν.

5. Ψήνετε τον σολομό:

Βάζετε ένα σχαροτήγανο να ζεσταθεί 2-3 λεπτά πάνω στην εστία με υψηλή ένταση. Προσθέτετε το βούτυρο και λίγο λάδι να αναμιχτεί λιώνοντας ώστε να μην μαυρίσει. Στη συνέχεια ακουμπάτε τα φιλέτα σολομού στο καυτό σχαροτήγανο με το δέρμα (αν έχει) προς τα κάτω. Με λαβίδα, μετά από δυο λεπτά τα γυρνάτε ανάποδα και μετά από άλλο ένα λεπτό πάλι με το δέρμα από κάτω, αλλά κάθετα στη φορά που είχε πριν, ώστε να κάνουν ρομβοειδές σχήμα οι μαύρες ραβδώσεις. Κανονικά θέλει άλλο ένα γύρισμα για ένα λεπτό και άν δεν είναι πολύ παχύ το κομμάτι του σολομού θα έχει γίνει. Άλλωστε τον σολομό μπορεί κανείς να τον φάει πολύ ευχάριστα και σχεδόν ωμό στο κέντρο, με θερμοκρασία περί τους 40C, όπως συνηθίζω εγώ. Το πάνω όριο σε θερμοκρασία στο κέντρο είναι οι 60C και από εκεί και πάνω αρχίζετε να το στεγνώνετε.

Αφαιρείτε τα φιλέτα σε ένα πιάτο.

Σερβίρισμα:

Τοποθετείτε από ένα φιλέτο στο πιάτο και γύρω του ή δίπλα του το σπανάκι Φλορεντίν. Μπορείτε να διακοσμήσετε με φέτες λεμονιού ή και φρέσκο άνηθο. Εμείς διαλέξαμε να σερβίρουμε τον Σολομό Φλορεντίν στα πιάτα της σειράς Apeiron Blue της  ΙΩΝΙΑ που παραπέμπουν σε θαλασσινά χρώματα και σου φτιάχνουν την διάθεση! Χρησιμοποιήσαμε για το σοτάρισμα του σπανακιού ένα αντικολλητικό τηγάνι και για τον σολομό ένα σχαροτήγανο της Fest.

Πηγή :Caruso.gr