Fest

Βελουτέ Κολοκύθας με Kαραμελωμένα Kάστανα & Tζίντζερ

Βελουτέ Κολοκύθας με Kαραμελωμένα Kάστανα & Tζίντζερ

Υλικά για 8 άτομα:

1 κ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους 3-4 εκ.
200 γρ. κάστανα προκαθαρισμένα και προβρασμένα
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
25 γρ. βούτυρο 
1 πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
χυμό από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1 κ.σ. μέλι
120 γρ. κρέμα γάλακτος
800 ml. ζωμός κότας (ή λαχανικών) από 1 ζελέ ψυγείου
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία παρασκευής:

1. Προετοιμασία υλικών:

Κόβετε το κρεμμύδι και την πατάτα, στύβετε το πορτοκάλι και θρυμματίζετε τα μισά κάστανα σε μικρά κομμάτια για το καραμέλωμα.

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι:

Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα σε ήπια ένταση να λιώσει και προσθέτετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να πάρει λίγο χρώμα.

3. Προσθέτετε τα βασικά υλικά:

Προσθέτετε τις πατάτες, την κολοκύθα, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μισά κάστανα που δεν θρυμματίσατε και τον ζωμό. Φέρνετε σε βρασμό, χαμηλώνετε την ένταση και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της να σιγοβράσουν τα υλικά της σούπας.

4. Σιγοβράζετε για 45’:

Αφήνετε τα υλικά ανενόχλητα να βράσουν για 45’. Υπάρχει αρκετό νερό για να ολοκληρωθεί η σούπα, αν είναι κλειστό το καπάκι και η ένταση χαμηλά.

5. Πολτοποιήτε τα υλικά και τελειώνετε την σούπα βελουτέ:

Μετά τα 45’ το νερό έχει μειωθεί επαρκώς ώστε η σούπα να είναι όσο ρευστή θα θέλαμε. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιείτε καλά την σούπα. Ελέγχετε την ρευστότητα αν είναι στα μέτρα σας και ανάλογα ή προσθέτετε λίγο βραστό νερό ή την αφήνετε με ανοιχτό καπάκι σε δυνατή ένταση για λίγα λεπτά με τον εξαεριστήρα στο φούλ ώστε να εξατμιστεί το υπερβάλλον νερό και να έρθει εκεί που θέλετε. Στη συνέχεια προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ και τα 100 ml της κρέμας γάλακτος. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε για να διορθώσετε αν χρειάζεται σε αλατοπίπερο.

6. Καραμελώνετε τα θρύμματα κάστανου:

Αυτή την δουλειά την κάνετε στο τελευταίο τέταρτο που βράζει η σούπα για να γλυτώνετε χρόνο. Βάζετε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι τα κάστανα σε σχετικά δυνατή ένταση χωρίς κάποιο λιπαντικό στοιχείο. Σε 2-3 λεπτά θα δείτε σιγά-σιγά ν’ αλλάζουν χρώμα στις άκρες και να σκληραίνουν. Ανακατέψτε τα και ρίξτε την κουταλιά από μέλι συνεχίζοντας να τ ανακατεύετε και να τα καβουρντίζετε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να σκληρύνουν και να αποκτήσουν τραγανή υφή εξωτερικά.

Σερβίρισμα:

Μεταφέρετε την σούπα στη σουπιέρα για το σερβίρισμα. Στο τραπέζι σε κάθε πιάτο αφού μπουν δύο κουτάλες σούπα, προσθέτετε αν θέλετε λίγη ακόμη κρέμα και τα τραγανά καραμελωμένα κάστανα. Η χειμερινή γαστρονομική γιορτή έχει αρχίσει!

Για το σερβίρισμα χρησιμοποιήσαμε την σουπιέρα της σειράς SIREN με ένα βαθύ πιάτο της σειράς IRRESISTIBLE της ΙΩΝΙΑγια να αναδείξουμε τον φίνο χαρακτήρα της συνταγής. Στο μαγείρεμα χρησιμοποιήθηκε η αντικολλητική κατσαρόλα της Fest καθώς και ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι.

Πηγή: Caruso.gr