Fest

Το Αυθεντικό Carpaccio

Το Αυθεντικό Carpaccio

Υλικά (για 6-8 άτομα ως ορεκτικό)

400 γρ. φιλέτο σιτεμένο και καθαρισμένο πλήρως γύρω-γύρω

για τη σάλτσα Καρπάτσιο αλά Harry’s Bar

1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
1 κ.γ. άσπρο ξύδι (ιδανικά λευκό Balsamico)
3/4 φλυτζ. τσαγ. ελαιόλαδο – περίπου 180 γρ. (ή 50%-50% με ηλιέλαιο ή σπορέλαιο για πιο ελαφρύ)
χυμό από 1 μέτριο λεμόνι (η τελική ποσότητα, στην γεύση)
1-2 κ.γ. Worcestershire Sauce (η τελική ποσότητα, στην γεύση)
αλάτι, άσπρο πιπέρι

Παρασκευή

1. Κάνετε τη σάλτσα:

  • Στην αρχή βάζετε σκόνη μουστάρδας αντί για έτοιμη μουστάρδα.
  • Στο τέλος βάζετε λίγο παραπάνω λεμόνι απ’ ότι συνήθως και στη διαδικασία μείξης των υλικών, προσθέτετε στο χτύπημα την γούστερ σος, δοκιμάζοντας και διορθώνοντας το αποτέλεσμα, ανάλογα με την δική σας γεύση -δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε όλη τη ποσότητα που σημειώνεται στα υλικά.
  • Χτυπάτε την μαγιονέζα τόσο ώστε να γίνει σχετικά λεπτόρευστη. Να μπορεί να κάνει γραμμές αλλά και να στέκεται αρκετά ώστε να μην απλώσει όταν θα την ρίξετε πάνω στο κρέας.
  • Αν σας βγεί πιο πηχτή, αραιώστε την χτυπώντας μέσα της λίγο νερό ή γάλα. Αν σας βγει πιο αραιή, χτυπήστε την κι άλλο με λάδι.
  • Βάλτε τη στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.

2. Ετοιμάζετε το καρπάτσιο: Βγάλτε το από το ψυγείο και το τοποθετείτε όπως είναι ανάμεσα στα φίλμ πάνω σε ξύλινη επιφάνεια. Χτυπήστε το με το ειδικό βαρίδι για το κρέας, πλαταίνοντάς το ώστε να γίνει πολύ λεπτό, περίπου 1 χιλιοστό.
Σημείωση: Αυτή δεν είναι θεωρητικά η ιδανική διαδικασία, αλλά η πιο ρεαλιστική για ένα σπίτι που δεν διαθέτει τα ειδικά μαχαίρια και κυρίως την πείρα που απαιτείται ώστε να το κόψετε κατευθείαν στο σωστό πάχος… που συνήθως ούτε ο χασάπης μπορεί! Η λύση είναι δοκιμασμένη και δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, όταν γίνεται τελευταία στιγμή και με μέτρο. (Αφήστε που είναι και ψυχοθεραπευτική διαδικασία βγάζοντας όλες τις εντάσεις της ημέρας και μερικά… απωθημένα).

3. Σερβίρισμα: Απλώστε τις λεπτές φέτες σε δίσκο καλύπτοντάς τον. Ρίξτε τη σάλτσα σε λεπτές γραμμές με κάθετους και διαγώνιους σχηματισμούς και πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως, φέρνοντας έξτρα σάλτσα στο τραπέζι για όποιον θέλει.

Πηγή: Caruso.gr