Fest

Κοτόπουλο ψητό με πατάτες σε σάλτσα μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ

Κοτόπουλο ψητό με πατάτες σε σάλτσα μέλι, πορτοκάλι και κονιάκ

 

Υλικά για 2 άτομα

2 φιλέτα κοτόπουλου (κατά προτίμηση μπούτια)
200 ml. χυμό από πορτοκάλια
2 κ.γ. μέλι
50 ml. κονιακ
6 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
200 ml. ζωμό κοτόπουλου
25 γρ. βούτυρο
½ κ.γ. κορνφλάουρ (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες:
2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1 εκ.
50 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Παρασκευή

1. Μαρινάρετε το κοτόπουλο (και το κάνετε σουβίντ)
Συνδυάστε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι και λίγο απ’ το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι σε μπολ και ανακατέψτε καλά. Βάλτε σε σακούλα βάκιουμ το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα και σφραγίστε. Επιλέξτε το πρόγραμμα sous-vide στο φούρνο σας και βάλτε τη σακούλα μέσα, για 1 ώρα, στους 70ºC.
Εναλλακτικά, χωρίς σουβίντ, δηλαδή με συμβατική μαγειρική, απλά μαρινάρετε το κοτόπουλο για δύο ώρες στο ψυγείο με τη σάλτσα.

2. Ετοιμάστε τις πατάτες
Βράστε τις πατάτες σε κυβάκια για 10’, σουρώστε τες και αφήστε για 10 λεπτά να στεγνώσουν.

Παράλληλα με το επόμενο βήμα, αναμίξτε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τηγανίστε τες για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές απ’ έξω και αλατοπιπερώστε.

3. Ετοιμάστε τη σάλτσα

Όταν το σουβίντ είναι έτοιμο (ή όταν έχει μαριναριστεί το κοτόπουλο στη συμβατική εκδοχή) αφαιρέστε τα φιλέτα κοτόπουλου και ρίξτε τη μαρινάδα μέσα σε ένα τηγάνι. Προσθέστε το βούτυρο και τον ζωμό κοτόπουλου και πήξτε τη σάλτσα μειώνοντάς την σε υψηλή ένταση για 10-15’ λεπτά. Αν είναι απαραίτητο και μόνο, προσθέστε και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερού μέσα στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά με σύρμα.

4. Ψήστε τα φιλέτα κοτόπουλου
Ψήστε τα φιλέτα είτε σε γκριλιέρα, είτε στο ειδικό μαντεμένιο γκριλ της κουζίνας για 3 λεπτά σε κάθε πλευρά, σε υψηλή ένταση.
Στη συμβατική εκδοχή, που δεν έχετε κάνει σουβίντ, απλά θα ψήσετε τα φιλέτα στη γριλιέρα για περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά γυρνόντας τα πλευρά, τακτικά.

Σερβίρισμα
Βάλτε από ένα φιλέτο σε κάθε πιάτο. Συνοδέψτε με τις πατάτες και ρίξτε πάνω και στα δύο σάλτσα. Γαρνίρετε με κλωναράκια θυμαριού.

Πηγή: Caruso.gr