Fest

Πανακότα πορτοκάλι με σιρόπι καραμελωμένου πορτοκαλιού

Πανακότα πορτοκάλι με σιρόπι καραμελωμένου πορτοκαλιού

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Είναι μια σχετικά εύκολη συνταγή που έχει μια σειρά βήματα που απλά πρέπει ν ακολουθήσετε και βέβαια να ζυγίσετε / μετρήσετε με ακρίβεια όλα τα συστατικά. Θα σας πάρει περί τα 30 λεπτά στην προετοιμασία. Είναι ιδανική συνταγή για να ετοιμάσετε το γλυκό ακόμη και μια μέρα πριν κάποιο δείπνο, με την ησυχία σας. Επίσης το σιρόπι μπορεί να γίνει από πριν, ή την τελευταία στιγμή. Πάντως και αν αποφασίσετε να τη φτιάξετε το μεσημέρι, με 4 ώρες στο ψυγείο μόνο, μπορείτε να την έχετε και στο βραδινό τραπέζι.

Σκεύη που θα χρειαστούν

Fest Magic Ατομικά αντικολλητικά φορμάκια καραμελέ No8- Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Flow Αντικολλητική Κατσαρόλα Νο18 – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά (για 10 μερίδες)

6 φύλλα ζελατίνης
125 ml γάλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κάψουλες βανίλιας
140 γρ. ζάχαρη
1.2 λτ. κρέμα

Για το σιρόπι πορτοκαλιού
250 γρ. ζάχαρη
75 ml. Cointreau ή άλλο λικέρ triple sec (πορτοκαλιού)
2½ πορτοκάλια, τον χυμό τους
φέτες πορτοκαλιού για διακόσμηση

Διαδικασία παρασκευής:

1. Βάλτε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε τις ζελατίνες να μουσκέψουν καλά όσο ασχολείστε με την κρέμα. Ξύστε τα πορτοκάλια να πάρετε το ξύσμα.

2. Βάλτε τα 800 ml. της κρέμας σε άλλη μικρή κατσαρόλα και προσθέστε το ξύσμα, τις βανίλιες και τα 140γρ. της ζάχαρης. Βάλτε το σε μεσαίας έντασης μάτι, φέρτε το σε βρασμό, χαμηλώστε το μάτι να σιγοβράζει και το αφήνετε μέχρι να μειωθεί η συνολική ποσότητα κατά το ⅓ περίπου.

3. Όσο η κρέμα μειώνεται σε όγκο και αυξάνει σε πυκνότητα σιγοβράζοντας, εσείς αφαιρέστε τις ζελατίνες απ’ το γάλα και αφήστε τες σε ένα μπολ για λίγο. Ζεσταίνετε το γάλα σε άλλο μάτι, χωρίς να βράσει και όταν είναι ζεστό βάλτε πίσω τις ζελατίνες και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν πλήρως.

4. Προσθέστε το γάλα στη κρέμα που έχει μειωθεί και πυκνώσει και περάστε όλο το μίγμα από σουρωτήρι να κρατήσει το ξύσμα και τυχόν αδιάλυτα κομμάτια της ζελατίνης (έχει συμβεί σε φίλο chef να ξεφύγει κομμάτι ζελατίνης και να βρεθεί αδιάλυτο μέσα σε πανακότα)! Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και ασχοληθείτε με το τελευταίο μέρος της διαδικασίας που θα δώσει την ιδιαίτερη υφή της πανακότα της συγκεκριμένης συνταγής.

5. Χτυπάτε με μίξερ χειρός ή ό,τι σας βολεύει τα 400 υπόλοιπα γρ. της κρέμας ελαφρά, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσοχή: Δεν πρέπει να γίνει σφιχτή “σαν μαρέγκα”, αλλά απλά να αρχίσει να δένει, να μην είναι πλέον υγρή.
Στη συνέχεια με προσεκτικές κινήσεις διπλώνετε την χτυπημένη κρέμα (που περιέχει φυσαλίδες αέρα που θα κάνουν πιο αφράτη την υφή της πανακότα) στο μίγμα κρέμας με γάλα, που τώρα θα έχει έρθει σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

6. Λαδώνετε με κάποιο ηλιέλαιο και πινέλο τις φόρμες που θα βάλετε την πανακότα, για να βγαίνει ευκολότερα μετά, τις γεμίζετε με το τελικό μίγμα και τις βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα 4ωρο να δέσουν. Μπορείτε τωρα να φτιάξετε το σιρόπι.

7. Βάλτε τη ζάχαρη ιδανικά σε κάποιο αντικολλητικό σκεύος να λιώσει σε μεσαία προς χαμηλή ένταση. Μην πολυανακατεύετε μέχρι να λιώσει όλη.

Όταν έχει λιώσει η ζάχαρη δημιουργώντας ρευστή καραμέλα, τότε ρίξτε μέσα προσεκτικά τον χυμό των πορτοκαλιών και στη συνέχεια το λικέρ πορτοκαλιού. Η απότομη επαφή της καυτής καραμέλας με το υγρό, θα προκαλέσει αναβρασμό και πιθανόν να πεταχτούν καυτές σταγόνες και πολύς ατμός, οπότε προσέξτε. Μόλις όμως καταλαγιάσει ο “κουρνιαχτός”, ανακατέψτε συνέχεια με την κουτάλα, γιατί η διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να σκληρύνει την καραμέλα που κρύωσε απότομα, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σιρόπι με ενιαία υφή που θα έχει πλήρως ενσωματώσει τα υγρά. Σε ένα –δύο λεπτά με ανακάτεμα πάνω από χαμηλή θερμοκρασία, θα πρέπει να είναι έτοιμο, οπότε το αφαιρείτε απ΄ το μάτι και το αφήνετε να χρησιμοποιηθεί στο σερβίρισμα.

Σερβίρισμα

Όταν θέλετε να σερβίρετε θα βγάλετε την πανακότα απ’ το ψυγείο και σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι που θα το εμβαπτίσετε για λίγο στην άκρη σε βραστό νερό απ’ τον βραστήρα σας που θα βάλετε σε ένα μπολ. Βάλτε το μαχαίρι στην άκρη της φόρμας και γυρίστε το γύρω γύρω να αποκολλήσει την κρέμα απ’ τη φόρμα και μετά βάλτε τον πάτο της φόρμας για λίγο στο μπολ με το ζεστό νερό.

 

Κεντράρετε πάνω απ’ το άνοιγμα της φόρμας το πιάτο που θα σερβίρετε, γυρίστε το ανάποδα και με μια-δύο απότομες κινήσεις κρατώντας και τα δύο μαζί θα αποκολλήσετε την πανακότα απ’ τη φόρμα για να καθίσει στο πιάτο. Βάζετε το σιρόπι πορτοκαλιού από πάνω, διακοσμείτε με μια-δυό φέτες πορτοκαλιού και σερβίρετε.

Εμείς χρησιμοποιήσαμε τα πολύ κομψά πιάτα PLUS MAT της ΙΩΝΙΑ για το σερβίρισμα που είναι σε πολύ καλή τιμή καθημερινού σερβίτσιου, ενώ έχουν εικόνα και αίσθηση επίσημου και πολύ ντηζαϊνάτου, απ’ αυτά μάλιστα που αρέσουν και στους λάτρεις του κλασικού και του μοντέρνου. Για την παρασκευή χρησιμοποιήσαμε τα ανοξείδωτα και πολύ κομψά κατσαρoλάκια της Fest.

Πηγή: Caruso.gr