Fest

Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο

Κολοκυθάκια Γεμιστά Αυγολέμονο

Σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε

Fest Magic αντικολλητική κατσαρόλα Ν24 εκ- Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Magic αντικολλητικό ταβάς Ν28εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Magic αντικολλητικό κατσαρόλι Ν18εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά για 6-8 άτομα

8-10 μεσαία κολοκύθια, καθαρισμένα και αδειασμένα στο μήκος

Για την Γέμιση

600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από κιλότο ή καπάκι (σχετικά άπαχο κομμάτι)

120 γρ. ρύζι μακρύκοκο ή καρολίνα

160 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (περίπου 6-8)

12 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

10 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο άνηθο

10 γρ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 αυγό 1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για την αντικολλητική κατσαρόλα Fest

1 λτ ζωμό λαχανικών

χυμό από 1 λεμόνι

1 καρότο σε ροδέλες

120 ml. παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά (ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια)

2 κ.γ. κορν φλαουρ

Χυμό από 1 ½ λεμόνι

Παρασκευή

1. Προετοιμασία:

Αδειάζετε τα κολοκύθια με το ειδικό μαχαιράκι. Ψιλοκόβετε κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο. Βάζετε νερό να βράσει για να γίνει ο ζωμός λαχανικών. Κόβετε και το καρότο σε ροδέλες και στύβετε το ένα λεμόνι.

2. Ετοιμάζετε την γέμιση:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνετε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνετε για 2-3 λεπτά .

3. Γεμίζετε τα κολοκύθια:

Επιλέγετε έναν αντικολλητικό ταβά της Fest, για τα κολοκύθια. Απλώνετε στον πάτο του τις ροδέλες του καρότου. Φέρνετε κοντά σας το μπολ της γέμισης και τα κολοκύθια και αρχίζετε να τα γεμίζετε με τα δάχτυλα σας. Κάθε γεμισμένο κολοκύθι μπαίνει στον ταβά από κάτω. Όταν ολοκληρώσετε, αν περισσέψει γέμιση, πλάθετε στρογγυλούς κεφτέδες και την κάνετε γιουβαρλάκια που τα τοποθετείτε περιμετρικά στο κέντρο ή ανάμεσα σε κενά από κολοκύθια. Πάντως όχι στις άκρες.

4. Μαγειρεύετε τα γεμιστά κολοκυθάκια:

Ρίχνετε στον αντικολλητικό ταβά της Fest με τα κολοκύθια, το λάδι, το λεμόνι και τον ζωμό, που λογικά θα τα καλύψει στο περίπου. Αν όχι, μην ανησυχείτε, γιατί στη διαδικασία βρασμού θα μαγειρευτούν όλα, μια και θα βάλετε από πάνω τους ένα πιάτο ανάποδα να τα κρατήσει στη θέση τους αλλά και να βοηθήσει στο να υγροποιεί τον ατμό, μαγειρεύοντας ό,τι δεν κολυμπά στο ζουμί εξαρχής. Βάζετε την εστία σας σε μεσαία ένταση και μαγειρεύετε τα γεμιστά κολοκυθάκια σας για 35-40 λεπτά, μέχρι τα κολοκύθια να είναι μαλακά.

5. Προετοιμάζετε το αυγολέμονο:

Αφήνετε το φαγητό να καταλαγιάσει για κανένα δεκάλεπτο, προκειμένου να πέσει η θερμοκρασία (ιδανικά κάτω από τους 60ºC) για δύο λόγους. Αφενός για να μπορείτε να διαχειριστείτε τον ζωμό, αλλά κυρίως για να μην “κόψει” το αυγό σε επαφή με τον ζωμό.

Βάζετε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών και σε άλλο τους κρόκους.

6. Χτυπάτε τα αυγά:

Χτυπάτε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα σε ένα μπολ, μετά τους κρόκους για ένα λεπτό να πήξουν λίγο και στη συνέχεια ενσωματώνετε τους χτυπημένους κρόκους στο ασπράδι.

7. Ενσωματώνετε το κορν φλάουρ στο λεμόνι:

Ανακατεύετε το λεμόνι με το κορν φλάουρ

8. Ολοκληρώνετε το αυγολέμονο:

Κατ’ αρχάς βγάζετε το ζουμί απ’ τον αντικολλητικό ταβά της Fest σε ένα δοχείο.

Αν ο ζωμός είναι ακόμη καυτός περιμένετε πριν ολοκληρώσετε το επόμενο στάδιο να φτάσει κάτω από τους 60ºC, όπως εξηγήσαμε πιο πάνω. Στη συνέχεια ενσωματώνετε το μίγμα λεμονιού-κορν φλάουρ στα χτυπημένα αυγά μέσα σε ένα αντικολλητικό κατσαρόλι της Fest.

Τέλος, βάζετε αντικολλητικό κατσαρόλι της Fest σε μεσαία/χαμηλή ένταση στο μάτι και αρχίζετε να ενσωματώνετε τον ζωμό στο μίγμα, χτυπώντας παράλληλα με ένα σύρμα. Σταδιακά το μίγμα θα χάσει τους αφρούς και θα αρχίσει να πήζει σε μια ωραία λευκή σάλτσα που είναι το αυγολέμονό σας. Αρκεί να μην σας ξεφύγει το μάτι και η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους 60ºC που κόβει το αυγό. Οπότε ήπια θέρμανση και συνεχές ανακάτωμα είναι τα μυστικά να δέσει ιδανικά το αυγολέμονο. Αν δείτε ότι δεν δένει, βγάλτε με μια κούπα μια μικρή ποσότητα απ’ τη σάλτσα, ρίξτε μέσα άλλη μια κουταλιά κορν φλάουρ, ανακατέψτε καλά και ενσωματώστε το πίσω στη κανονική κατσαρόλα.

Σερβίρισμα:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 πιατέλες . Μία για τα κολοκυθάκια και μία για το αυγολέμονο. Σερβίρετε πρώτα τα κολοκυθάκια και μετά σερβίρετε το αυγολέμονο με κουτάλα σάλτσας ,συμπληρώνοντας και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πηγή: Caruso.gr