Fest

Ριζότο με Σαφράν

Ριζότο με Σαφράν

Σκεύη που θα χρειστούν

Fest Lithos αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι N28εκ.- Βρείτε το σκεύος εδώ
Fest Integra πολυκόφτης με στόμιο – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ. βούτυρο
400 γρ. ρύζι για ριζότο
100 μλ. λευκό κρασί
1.5-2 λίτρα ζεστό ζωμό κοτόπουλου (είτε σπιτικό, είτε από 1 ζελέ ψυγείου)
1 Πρέζα με 30-40 στήμονες saffron
50-70 γρ. βούτυρο
70-100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι στον πολυκόφτη Fest Integra και βάζετε το σαφράν σε ένα σφηνάκι με βραστό νερό να βγάλει τα αρώματά του και το χρώμα του. Ετοιμάζετε τον ζωμό να είναι ζεστός. Βγάζετε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα απ’ το ψυγείο και μετράτε το ρύζι στη σωστή ποσότητα.

2. Σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι της Fest και σε μεσαία ένταση βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει ρίχνετε το κρεμμυδάκι να σοταριστεί για 3 λεπτά, να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

3. Στο 3ο λεπτό περίπου, ανεβάζετε την ένταση στο μέγιστο και προσθέτετε το ρύζι να σοταριστεί κι’ αυτό στο βούτυρο για μισό λεπτό.

Στη συνέχεια αρχίζει η κλασική διαδικασία με την πρόσθεση μιας κουτάλας ζωμού, ανακάτεμα μέχρι να πιει το ρύζι το υγρό και πάλι πρόσθεση της επόμενης κουτάλας.

Όσο περνά η ώρα, τόσο τα άμυλα βγαίνουν απ’ τους κόκκους του ρυζιού που παίρνουν υγρό και το ριζότο σιγά-σιγά χυλώνει.

4. Περί το 10ο λεπτό μπορείτε να προσθέσετε το ποτήρι με το λευκό κρασί συνεχίζοντας την διαδικασία πρόσθεσης ζωμού και ανακατέματος.

5. Περί το 12ο λεπτό, προσθέτετε το κεντρικό υλικό που είναι οι στήμονες του σαφράν μέσα στο νερό τους. Προσέχετε να ανακατώσετε λίγο το σφηνάκι πριν το χύσετε στο ριζότο για να πέσουν όλοι οι στήμονες, που έχουν την τάση να κολλάνε στο ποτήρι. Ανακατεύετε κυκλικά και βλέπετε όλο το ριζότο ν’ αλλάζει χρώμα, ενώ το άρωμα του σαφράν αρχίζει να σας σπάει τη μύτη.

6. Συνεχίζετε κανονικά τη διαδικασία, βάζοντας τον ζωμό μόλις σωθούν τα υγρά και ανακατεύοντας. Όλο και πιο πολύ βλέπετε το ρύζι να χυλώνει, οπότε τσεκάρετε το χρονόμετρό σας και όταν είστε προς το 15ο λεπτό και μετά αρχίζετε να δοκιμάζετε κάποιους κόκκους ρυζιού να δείτε πόσο στέκουν ή αν είναι επαρκώς μαλακοί ώστε να το «κλείσετε». Αν στη διάρκεια της διαδικασίας σωθεί ο ζωμός μην ανησυχείτε, προσθέστε λίγο βραστό νερό.

7. Περί το 17ο λεπτό, λογικά το ρύζι θα έχει χυλώσει επαρκώς και οι κόκκοι θα τρώγονται ευχάριστα, αν και θα κρατάνε στο κέντρο τους. Τότε θα αποσύρετε το αντικολλητικό τηγάνι της Fest απ’ την εστία και θα προσθέσετε την τελευταλία κουτάλα ζωμού. Αμέσως μετά το βούτυρο και θ’ ανακατέψετε. Στη συνέχεια την παρμεζάνα και θα ανακατεύετε συνεχώς για μισό λεπτό καθώς μπροστά στα μάτια σας θα βλέπετε το πως η υφή του ριζότο γίνεται κρεμώδης και παχύρρευστη. Με λίγο τριφτό φρέσκο πιπέρι από πάνω, είναι πλέον έτοιμο και λαχταριστό για άμεσο σερβίρισμα.

Σερβίρισμα:

Το ριζότο πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, ελάχιστα λεπτά δηλαδή, μόλις είναι έτοιμο. Σερβίρετε απ’ το αντικολλητικό τηγάνι της Fest, κατευθείαν στα πιάτα στο τραπέζι. Φροντίστε να υπάρχει στο τραπέζι μύλος πιπεριού και λίγη έξτρα παρμεζάνα.

Πηγή: Caruso.gr