Fest

Βελουτέ Κολοκύθας με Kαραμελωμένα Kάστανα & Tζίντζερ

Βελουτέ Κολοκύθας με Kαραμελωμένα Kάστανα & Tζίντζερ

Σκεύη που θα χρειαστείτε

Fest Magic αντικολλητική κατσαρόλα Ν26εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Magic αντικολλητικό τηγάνι Ν22 εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Integra πολυκόφτης με στόμιο – Βρείτε το σκεύος εδώ

 

Υλικά για 8 άτομα:

1 κ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους 3-4 εκ.
200 γρ. κάστανα προκαθαρισμένα και προβρασμένα
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
25 γρ. βούτυρο
1 πατάτα καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
χυμό από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
1 κ.σ. μέλι
120 γρ. κρέμα γάλακτος
800 ml. ζωμός κότας (ή λαχανικών)
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

1. Προετοιμασία υλικών:

Κόβετε το κρεμμύδι και την πατάτα, στύβετε το πορτοκάλι και θρυμματίζετε τα μισά κάστανα στον πολυκόφτη Fest Integra σε μικρά κομμάτια για το καραμέλωμα.

2. Σοτάρετε το κρεμμύδι:

Βάζετε το βούτυρο σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα της Fest σε ήπια ένταση να λιώσει και προσθέτετε το κρεμμύδι να σοταριστεί για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να πάρει λίγο χρώμα.

3. Προσθέτετε τα βασικά υλικά:

Προσθέτετε τις πατάτες, την κολοκύθα, τον χυμό πορτοκαλιού, τα μισά κάστανα που δεν θρυμματίσατε και τον ζωμό. Φέρνετε σε βρασμό, χαμηλώνετε την ένταση και σκεπάζετε την αντικολλητική κατσαρόλα της Fest με το καπάκι της να σιγοβράσουν τα υλικά της σούπας.

4. Σιγοβράζετε για 45’:

Αφήνετε τα υλικά ανενόχλητα να βράσουν για 45’. Υπάρχει αρκετό νερό για να ολοκληρωθεί η σούπα, αν είναι κλειστό το καπάκι και η ένταση χαμηλά.

5. Πολτοποιήτε τα υλικά και τελειώνετε την σούπα βελουτέ:

Μετά τα 45’ το νερό έχει μειωθεί επαρκώς ώστε η σούπα να είναι όσο ρευστή θα θέλαμε. Με την βοήθεια του πολυκόφτη Fest Integra πολτοποιούμε σταδιακά την σούπα χρησιμοποιώντας ανάλογα το στόμιο υποδοχής υγρών στερεών του πολυκόφτη. Τη σούπα που πολτοποιείτε την ρίχνετε  στην κατσαρόλα και ελέγχεται την ρευστότητα αν είναι στα μέτρα σας και ανάλογα ή προσθέτετε λίγο βραστό νερό ή την αφήνετε με ανοιχτό καπάκι σε δυνατή ένταση για λίγα λεπτά  ώστε να εξατμιστεί το υπερβάλλον νερό και να έρθει εκεί που θέλετε. Στη συνέχεια προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τζίντζερ και τα 100 ml της κρέμας γάλακτος. Ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε για να διορθώσετε αν χρειάζεται σε αλατοπίπερο.

6. Καραμελώνετε τα θρύμματα κάστανου:

Αυτή την δουλειά την κάνετε στο τελευταίο τέταρτο που βράζει η σούπα για να γλυτώνετε χρόνο. Βάζετε σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι της Fest τα κάστανα σε σχετικά δυνατή ένταση χωρίς κάποιο λιπαντικό στοιχείο. Σε 2-3 λεπτά θα δείτε σιγά-σιγά ν’ αλλάζουν χρώμα στις άκρες και να σκληραίνουν. Ανακατέψτε τα και ρίξτε την κουταλιά από μέλι συνεχίζοντας να τ ανακατεύετε και να τα καβουρντίζετε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να σκληρύνουν και να αποκτήσουν τραγανή υφή εξωτερικά.

Σερβίρισμα:

Μεταφέρετε την σούπα στη σουπιέρα για το σερβίρισμα. Στο τραπέζι σε κάθε πιάτο αφού μπουν δύο κουτάλες σούπα, προσθέτετε αν θέλετε λίγη ακόμη κρέμα και τα τραγανά καραμελωμένα κάστανα.

Πηγή: Caruso.gr