Fest

Αφράτα Σουτζουκάκια “Σμυρνέικα” με Κιμά Τριών Κρεάτων & Πουρέ

Αφράτα Σουτζουκάκια “Σμυρνέικα” με Κιμά Τριών Κρεάτων & Πουρέ

Σκεύη που θα χρειαστείτε :

Fest Chef Professional αντικολλητικό τηγάνι Ν30 εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Magic αντικολλητικός ταβάς Ν28εκ – Βρείτε το σκεύος  εδώ

Fest Magic αντικολλητική κατσαρόλα Ν22εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Integra πολυκόφτης με στόμιο – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά (για 6-8 άτομα)

600 γραμ. κιμάς (200 μοσχάρι ελιά, 200 αρνί μπούτι, 200 χοιρινό μπούτι)
2 κρεμμύδια μεσαία πολύ ψιλοκομμένα (για 30 δευτερόλεπτα στο μπλέντερ)
2 αυγά
1 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
150 γρ. φρυγανιά
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. δυόσμο
4 κ.γ. κοφτές κύμινο
αλάτι, πιπέρι
2 φλ. αλεύρι
300-500 ml. ελαιόλαδο απλό ραφινέ, για τηγάνισμα

για την σάλτσα
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο για τον κιμά και την σάλτσα
750 γρ. τριμμένη ντομάτα
1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά, μόνο αν η σάλτσα ξινίζει)
1 κ.σ. κοφτό κύμινο
½ ως 1κ.σ. μπούκοβο (προαιρετικά
αλάτι, πιπέρι

για τον πουρέ
1 κ. πατάτες
25 βούτυρο 
50 γάλα

Οδηγίες συνταγής

1. Προετοιμασία:

Μαζεύετε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε γύρω σας και κάνετε την προετοιμασία ψιλοκόβοντας τα κρεμμύδια στο πολυκόφτη Fest Integra, τον μαϊντανό με το μαχαίρι και λιώνοντας το σκόρδο.

2.  Ετοιμάζετε τον κιμά:

Στη συνέχεια βάζετε όλα τα υλικά για να πλάσετε τα σουτζουκάκια σε ένα μπολ: τα τρία είδη κιμά, τα κρεμμύδια, τα αυγά, την φρυγανιά, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σκόρδο ένα τσικ ελαιόλαδο και βέβαια το κύμινο που θα τους δώσει όλη την γεύση, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύετε και τα ζυμώνετε επισταμένως να πάνε όλα παντού.

3. Πλάθετε τα σουτζουκάκια:

Φοράτε γάντια χειρουργικά ή/και λαδώνετε ελαφρά τις παλάμες σας ώστε να μπορέσετε καλύτερα να πλάσετε τα σουτζουκάκια εύκολα και με σωστό φινίρισμα.
4.  Αλευρώνετε & Τηγανίζετε τα σουτζουκάκια:

Βάζετε αλεύρι σε ένα ταψάκι και αλατοπιπερώνετε. Αλευρώνετε τα σουτζουκάκια σταδιακά και αρχίζετε να ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι Fest για να τα τηγανίσετε.

Το τηγάνισμα θα σας πάρει περί τα 3 λεπτά απ’ τη μία και αφού τα γυρίσετε, άλλα δυο λεπτά απ’ την άλλη, σύνολο πέντε. Τα αφαιρείτε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και προσθέτετε την επόμενη δόση. Αν ανάμεσα στα τηγανίσματα διαπιστώσετε ότι έχει παραμαυρίσει το λάδι από καμένο αλεύρι, σουρώστε το πολύ προσεκτικά σε σουρωτήρι με πολύ λεπτή σίτα, έτσι όπως είναι ζεστό και συνεχίστε.

5.  Ετοιμάζετε τη σάλτσα:

Αφού έχουν τηγανιστεί όλα τα σουτζουκάκια, ετοιμάστε την σάλτσα στα γρήγορα. Σε κατσαρόλα πλατιά, όπως στον ταβά της Fest, βάλτε σε μεσαία ένταση λίγο ελαιόλαδο να κάψει και στη συνέχεια ρίξτε το κρεμμύδι να σιγοσοταριστεί για πεντάλεπτο. Προσθέστε στη συνέχεια την τριμμένη ντομάτα, το κύμινο, το μπούκοβο αν βάλετε και αλατοπίπερο. Αφήνετε τη ντομάτα να βράσει για 1-2 λεπτά να φύγουν τα περισσότερα υγρά.

6. Ολοκληρώνετε τα σουτζουκάκια με την σάλτσα τους:

Στην μισοέτοιμη σάλτσα προσθέστε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια, ανακατώστε να πάει παντού και σε δυο λεπτά αφαιρέστε απ’ το μάτι. Η σάλτσα σας πρέπει να είναι πηχτή και να κάθεται πάνω στα σουτζουκάκια.

Για τον πηχτό πουρέ Αγγλικού στυλ, mashed potatoes

7. Κόβετε τις πατάτες σε μεσαίους κύβους και τις βράζετε σε αντικολλητική κατσαρόλα Fest για 10 περίπου λεπτά. Τις σουρώνετε απ΄ το νερό, τις ξαναβάζετε στη κατσαρόλα και με το ειδικό σκεύος χειρός για πουρέ, τις λιώνετε. Προσθέτετε βούτυρο, γάλα, αλατοπίπερο, ξαναλιώνετε να πάνε παντού και είναι έτοιμες. Αν θέλετε, ανάλογα με τα γούστα σας, προσθέτετε λίγο ακόμη βούτυρο ή γάλα.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε 5 ή 7 σουτζουκάκια σε κάθε πιάτο με μια κουτάλα πουρέ βάζοντας λίγη σάλτσα πάνω στον πουρέ. Αν δεν τα θέλετε με πουρέ πάνε επίσης πολύ με πιλάφι και βέβαια με πατάτες τηγανητές.

Πηγή: Caruso.gr