Κότα γεμιστή με τραχανά

 

 

ΥΛΙΚΑ


  •  1 κοτόπουλο (μέτριο περίπου 2κιλα)

  •  1 κούπα του τσαγιού τραχανά γλυκό*

  •  1 κρεμμύδι μέτριο

  •  1 συκωταριά κότας

  •  1 κούπα ελαιόλαδο

  •  1 φλ. του καφέ νερό χλιαρό

  •  1 μικρό λεμόνι

  •  Αλάτι, πιπέρι, βούτυρο, σταφίδες

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε καλά ολόκληρο το κοτόπουλο. Καψαλίζουμε εξωτερικά το κοτόπουλο.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Ψιλοκόβουμε το συκωτάκι.

Γέμιση

Σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι Fest βάζουμε μίση κούπα ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, στη συνέχεια προσθέτουμε το συκωτάκι και τον τραχανά. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό χλιαρό, αλάτι, πιπέρι και τις σταφίδες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει έως ότου γίνει πηχτή. Δεν θα πρέπει να είναι νερουλή.

Κατεβάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και γεμίζουμε το κοτόπουλο. Στη συνέχεια το ράβουμε.

Σε μια κατσαρόλα Fest με νερό ζεστό και λίγο αλάτι, τοποθετούμε το κοτόπουλο προσέχτικα με το άνοιγμα προς τα επάνω. Προσοχή το νερό δεν θα πρέπει να καλύπτει το ράψιμο της κότας, δεν θα πρέπει να πάρει υγρασία η γέμιση. Βράζουμε το κοτόπουλο σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις βράσει το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς σε ένα αντικολλητικό ταψί Fest με βούτυρο και λεμόνι ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

*πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή Χαλκιδικής, όπου ο τραχανάς φτιάχνεται από σπασμένο σιτάρι και γάλα, αλλά μπορεί κανονικά να χρησιμοποιηθεί και ο απλός παραδοσιακός γλυκός τραχανάς.

Μυστικά tips:

Να μην πάρει υγρασία η γέμιση

Nα προτιμηθεί κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής το όποιο είναι πιο σκληρό και δεν ανοίγει στο βράσιμο.

 

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

katsarola1 tiganibianca

ΑΠΟΚΤΉΣΤΕ ΤΑ ΤΏΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ESHOP.


Καλή σας όρεξη!