Κροθόπιτα


ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

 

• 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

• 1 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο

• 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι

• Χλιαρό νερό όσο χρειαστεί

• νισεστέ για το άνοιγμα του φύλλου

 

 

 

 

Για τη γέμιση

 

 • ½ κιλό ρύζι καρολίνα (2,5 κούπες)

 • 1 κοτόπουλο (κόκορα χωριάτικο)

 • 5 κούπες νερό (μαζί με το ζωμό του κοτόπουλου)

 • 1 κρεμμύδι ξερό

 • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα

 • 1/3 της κούπας μαϊντανό

 • ½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο

 • 2 αυγά

 • 1/3 της κούπας φέτα τριμμένη

 • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, λίγο πιπέρι

 • ελαιόλαδο 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Άνοιγμα φύλλου

Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά. Προσέχουμε η ζύμη να μην είναι πολύ σφιχτή, να είναι σαn λάστιχο. Την κάνουμε 2 μπάλες, σκεπάζουμε με ένα βρεγμένο πανί και την αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Ανοίγουμε τα 2 φύλλα με έναν πλάστη Fest, το ένα ποιο μεγάλο θα είναι το εξωτερικό. Για να ανοίγει εύκολα το φύλλο ρίχνουμε νισεστέ στο τραπέζι και στο φύλλο.

Για τη γέμιση

Πλένουμε το κοτόπουλο, το τρίβουμε με λεμονόκουπες και το βάζουμε να βράσει σε μια κατσαρόλα Fest.
Πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε και το αλατίζουμε.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι Fest, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια (ξερά και χλωρά),στο τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατεύουμε το μείγμα με το ρύζι και ρίχνουμε την φέτα.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει το κοτόπουλο και το έχουμε αφήσει να κρυώσει. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.
Σε ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί Fest αλείφω λάδι με ένα πινέλο σιλοκόνης Fest και απλώνω το μεγαλύτερο φύλλο, αλείφω πάλι με λάδι και βάζω και το δεύτερο φύλλο. Αλείφω πάλι με λίγο λάδι το φύλλο. Ρίχνω τη γέμιση, απλώνω προσεχτικά σε όλο το ταψί, βάζω γύρω γύρω στο ταψί το κρέας. Γυρίζουμε τα φύλλα κρόθο γύρω γύρω πάνω από το κρέας σηκωτά για να μπεί το νερό προς τα μέσα. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε γύρω γύρω φύλλο και στη μέση του ταψιού είναι το ρύζι κεσκέπαστο.
Ρίχνω το ζωμό (χλιαρό) σιγά σιγά στο ταψί. Χτυπάω τα αβγά με τον αυγοδάρτη Fest και τα ρίχνω και αυτά στο κέντρο του ταψιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην αρχή στους 200 και μόλις πάρει χρώμα το φύλλο χαμηλώνουμε στους 180 για 1 ώρα περίπου.

 

 

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ

anoksidota silikonis2  tapsi

ΑΠΟΚΤΉΣΤΕ ΤΑ ΤΏΡΑ ΑΠΌ ΤΟ ESHOP.


Καλή σας όρεξη!