Fest

Τόνος Ψητός, Φλαμπέ με Ούζο, σε Βινεγκρέτ Μάραθου

Τόνος Ψητός, Φλαμπέ με Ούζο, σε Βινεγκρέτ Μάραθου

Υλικά (για 2 άτομα)

500 γρ. φιλέτο τόνου χοντροκομμένο λίγο πάνω από 1 εκ.
80 ml ούζο
10 ml. ελαιόλαδο

Για την βινεγκρέτ:

80 ml. ελαιόλαδο
40 ml . χυμό λεμονιού
5 ml. σόγια
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο*
1 κ.γ. ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)
ανθό αλατιού, τριμμένο πιπέρι

Κάθε Άνοιξη που η Ελλάδα γεμίζει άγριο μάραθο αξίζει να κάνετε μια βόλτα να μαζέυετε μια ποσότητα απ’ τα αρωματικά του κλαδιά και να την καταψύχετε αφού τα καθαρίσετε. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι πολύ χρήσιμα. Αλλιώς χρησιμοποιήστε φυλαράκια από φινόκιο.

Διαδικασία παρασκευής:

1. Φτιάχνετε την βινεγκρέτ:

Αναμιγνύετε τα υλικά και χτυπάτε να ομογενοποιηθεί το λεμόνι με το ελαιόλαδο και τη σόγια.

2. Ψήνετε τον τόνο:

Βάζετε μια καλή γκριλιέρα να κάψει σε δυνατή ένταση, όπως την καινούργια της Fest που χρησιμοποιήσαμε εμείς. Ρίχνετε ελάχιστο ελαιόλαδο και μόλις αρχίσει να αχνίζει ακουμπάτε με προσοχή το φιλέτο του τόνου. Στο ένα λεπτό περίπου το γυρνάτε απ’ την άλλη. Πάλι σε ένα λεπτό ξαναγυρνάτε φροντίζοντας οι γραμμές της γκριλιέρας να πάνε κάθετα στις προηγούμενες για να δημιουργηθεί αυτό το όμορφο πλέγμα καψίματος που βλέπετε στις φωτογραφίες. Και βέβαια μια τελευταία φορά γύρισμα και απ’ την άλλη πλευρά και είστε έτοιμοι. Άρα συνολικά τέσσερα περίπου λεπτά (με δεδομένο το ότι το φιλέτο είναι χοντροκομμένο πάνω από 1 εκ. ) με τέσσερα γυρίσματα.

3. Φλαμπάρετε τον τόνο:

Κλείνετε τον απορροφητήρα, ρίχνετε προσεκτικά το ούζο πάνω στον τόνο και με μακρύ αναπτήρα (αν δεν έχετε εστίες γκαζιού) το ανάβετε κρατώντας απόσταση από την εστία. Θα βγάλει λίγες φλόγες καίγοντας τους ατμούς του αλκοόλ και σε 3-5 δευτερόλεπτα θα καταλαγιάσει αφήνοντας μια διακριτική αίσθηση της γεύσης του ούζου στον τόνο. Αμέσως μετά βάζετε τον τόνο σε ξύλο κοπής.

Σημείωση ασφαλείας: Καλό είναι σε κάθε φλαμπάρισμα, να έχετε κοντά μια υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας . Σε περίπτωση που κάτι αρπάξει φωτιά, θα την βρέξετε κάτω απ’ τη βρύση, θα την στραγγίξετε καλά και θα την ακουμπήσετε πάνω απ’ τη γκριλιέρα σαν σεντόνι ώστε να κόψει το οξυγόνο αν ακόμη βγαίνουν φλόγες απ’ τη γκριλιέρα, ενώ ταυτόχρονα θα κλείσετε το μάτι. Απ’ τη στιγμή που κοπεί η πηγή της φωτιάς, τα υπόλοιπα ρυθμίζονται πιο εύκολα. Αλλά πρέπει να κάνετε «μεγάλη πατάτα» για να χρειαστεί κάτι τέτοιο.

4. Κόβετε τον τόνο:

Ο τόνος είναι καλό να σερβίρετε πάντα κομμένος στη λογική ταλιάτας, ώστε να είναι ορατό το διακριτικό ψήσιμο που αφήνει το εσωτερικό του σε στάδιο πριν το δίπλωμα των πρωτεϊνών του σε αμινοξέα και άρα ημιδιάφανο κόκκινο, έναντι του γκρί αδιάφανου της εξωτερικής επιφάνειας.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τις κομμένες φέτες με την βινεγρέτ από πάνω. Αν θέλετε μπορείτε να ξαναφλαμπάρετε τις μερίδες στα πιάτα, χρησιμοποιώντας ούζο που έχετε ζεστάνει κάπως, ώστε να αναδύονται οι ατμοί του αλκοόλ και να πάρει εύκολα.

Μπορείτε να συνδυάσετε με ντοματάκια και πιπεριές που ψήσατε παράλληλα, οπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Εμείς σερβίραμε στα πιάτα Rattan Line της ΙΩΝΙΑ που μας φέρνουν στην μινιμαλιστική αισθητική ισορροπία της Γιαπωνέζικης κουλτούρας όπου το πιάτο έχει αναφορές. Χρησιμοποιήσαμε δε την νέα γκριλιέρα της Fest που ήταν εκπληκτική στο ψήσιμο.

Πηγή: Caruso.gr