Fest

Ιταλικό Ριζότο με Αποξηραμένα Μανιτάρια Πορτσίνι

Ιταλικό Ριζότο με Αποξηραμένα Μανιτάρια Πορτσίνι

Σκεύη που θα χρειαστούν

Fest Magic αντικολλητικό τηγάνι Ν28εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Integra πολυκόφτης με στόμιο υποδοχής- Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά (για 4 άτομα)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
20 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο
400 γρ. ρύζι κατάλληλο για ριζότο
100 μλ. λευκό κρασί
1.5-2 λίτρα ζεστό ζωμό κοτόπουλου (είτε σπιτικό, είτε από 1 ζελέ ψυγείου)
50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι μουσκεμένα σε 100 μλ. ζεστού νερού
50-70 γρ. βούτυρο
70-100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Παρασκευή:

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι στο πολυκόφτη Fest Integra και βάζετε τα μανιτάρια να μουσκέψουν σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Ετοιμάζετε τον ζωμό να είναι ζεστός. Βγάζετε το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα απ’ το ψυγείο, μετράτε το ρύζι στη σωστή ποσότητα και τα μαζεύετε όλα στον πάγκο της κουζίνας σας.

2. Σε μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι της Fest βάζετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις λιώσει, ρίχνετε το κρεμμυδάκι να σοταριστεί για 3 λεπτά, να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Στο 3ο λεπτό περίπου, ανεβάζετε την ένταση στο μέγιστο και προσθέτετε το ρύζι να σοταριστεί κι’ αυτό στο βούτυρο για μισό λεπτό.

3. Στη συνέχεια αρχίζει η κλασική διαδικασία με την πρόσθεση μιας κουτάλας ζωμού, ανακάτεμα μέχρι να πιει το ρύζι το υγρό και πάλι πρόσθεση της επόμενης κουτάλας.

Όσο περνά η ώρα, τόσο τα άμυλα βγαίνουν απ’ τους κόκκους του ρυζιού που παίρνουν υγρό και το ριζότο σιγά-σιγά χυλώνει.

Περί το 10ο λεπτό μπορείτε να προσθέσετε το ποτήρι με το λευκό κρασί συνεχίζοντας την διαδικασία πρόσθεσης ζωμού και ανακατέματος.

4. Περί το 13ο λεπτό, προσθέτετε το κεντρικό υλικό που είναι τα πορτσίνι μαζί με το νερό τους που θα δώσει χρώμα και αρώματα σε όλο το ριζότο. Ανακατεύετε κυκλικά και βλέπετε όλο το ριζότο ν’ αλλάζει χρώμα σε καφέ, ενώ το άρωμα των πορτσίνι αρχίζει να σας σπάει τη μύτη.

Συνεχίζετε κανονικά τη διαδικασία, βάζοντας τον ζωμό μόλις σωθούν τα υγρά και ανακατεύοντας. Όλο και πιο πολύ βλέπετε το ρύζι να χυλώνει, οπότε τσεκάρετε το χρονόμετρό σας και όταν είστε προς το 16ο λεπτό και μετά αρχίζετε να δοκιμάζετε κάποιους κόκκους ρυζιού να δείτε πόσο στέκουν ή αν είναι επαρκώς μαλακοί ώστε να το «κλείσετε». Αν στη διάρκεια της διαδικασίας σωθεί ο ζωμός μην ανησυχείτε, προσθέστε λίγο βραστό νερό.

5. Περί το 17ο λεπτό, λογικά το ρύζι θα έχει χυλώσει επαρκώς και οι κόκκοι θα τρώγονται ευχάριστα, αν και θα κρατάνε στο κέντρο τους. Τότε θα αποσύρετε το αντικολλητικό τηγάνι της Fest απ’ την εστία και θα προσθέσετε την τελευταία κουτάλα ζωμού. Αμέσως μετά το βούτυρο και θ’ ανακατέψετε. Στην συνέχεια την παρμεζάνα και θα ανακατεύετε συνεχώς για μισό λεπτό καθώς μπροστά στα μάτια σας θα βλέπετε το πως η υφή του ριζότο γίνεται κρεμώδης και παχύρρευστη.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε απ’ το αντικολλητικό τηγάνι Fest, κατευθείαν στα πιάτα στο τραπέζι. Φροντίστε να υπάρχει στο τραπέζι μύλος πιπεριού και  λίγη έξτρα γκράνα.

 

Πηγή: Caruso.gr