Fest

Φιλέτο Πιπεράτο

Φιλέτο Πιπεράτο

Σκεύη που θα χρειαστείτε

Fest Magic αντικολλητικό τηγάνι Ν28εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά (για 2 άτομα)

2 φιλέτα χοντροκομμένα γύρω στα 170-230 γρ. έκαστο (εναλλακτικά δυο εσκαλόπ = κόντρα μπριζόλα χωρίς κόκκαλο)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
25 γρ. βούτυρο 
2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. διάφορα θρυμματισμένα πιπέρια (δείτε την προεργασία)
100 ml. ζωμός βοδινού
100 ml. κρέμα γάλακτος
αλάτι

Παρασκευή:

Α. Προεργασία:

Κάνετε ένα μιξ πιπεριών ανάλογα με τα γούστα σας. Η δικιά μας σύσταση είναι να περιέχει οπωσδήποτε ροζ και πράσινα πιπέρια γιατί έχουν έντονα αρώματα χωρίς να είναι ιδιαίτερα καυτερά. Ιδανικά βάλτε και πιπέρι Szechuan που δίνει αρώματα λεμονιού για τον ίδιο λόγο. Από εκει και πέρα εμείς χρησιμοποιήσαμε άσπρο και μαύρο που είναι τα δύο πιπέρια στο μίγμα με την πιο καυτερή γεύση τα οποία ισορροπούν ιδανικά μαζί με τα υπόλοιπα και ειδικά αφου περάσουν την διαδικασία σοταρίσματος.

Σε γουδί σπάστε τους κόκκους των πιπεριών σε μικρότερα κομμάτια. Αν δεν έχετε γουδί βάλτε όλα μαζί σε ένα σακουλάκι και χτυπήστε τα με ένα ξύλινο σφυρί για σνίτσελ ή με τον πάτο ενός αντικολλητικού τηγανιού Fest. Δεν τα θέλουμε σκόνη, αλλά σπασμένα σε ακανόνιστα κομμάτια ώστε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους στη σάλτσα γιατί αν ήταν ολόκληρα θα μας καίγανε καθώς θα έσπαζαν στο μάσημα.

Β. Ψήνετε το κρέας

1. Στο αντικολλητικό τηγάνι της Fest  και αφού το βάλετε σε δυνατή ένταση για 2 λεπτά, ρίχνετε το λάδι και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει και αναμιχθεί, ώστε να μην μαυρίσει. Μόλις κάψουν ακουμπάτε τα δύο φιλέτα ή εσκαλόπ για να πάρουν χρώμα απ’ την κάτω πλευρά.

Γυρνάτε πλευρά κάθε λεπτό για περίπου 5 λεπτά ώστε να γίνει medium rare (55C στο κέντρο της).

Όταν ετοιμαστούν τα αφαιρείτε απ’ το τηγάνι και τα τοποθετείτε σε ξύλο κοπής με ένα αλουμινόχαρτο από πάνω να ξεκουραστούν και να διατηρηθούν ζεστά όσο θα φτιάχνετε την σάλτσα.

Γ. Φτιάχνετε τη σάλτσα πιπεριών:

2. Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι της Fest, χαμηλώνετε την ένταση στα ¾ και προσθέτετε τα κρεμμυδάκια να σοταριστούν ένα λεπτό μόνα τους και αμέσως μετά τα πιπέρια να βγάλουν τα αρωματά τους. Αμέσως μετά ρίχνετε τον ζωμό να δέσει τα αρώματα των πιπεριών με τις κρεάτινες γεύσεις. Στόχος σας να μειώσετε το υγρό με στόχο η σάλτσα να είναι δεμένη πριν μπει η κρέμα. Θα σας πάει περί το 1’-1’30”.

3. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε πολύ καλά ώστε να ενσωματωθούν στη σάλτσα όλα τα υπολείμματα απ’ το ψήσιμο του κρέατος .
Σε ένα λεπτό η σάλτσα σας είναι έτοιμη, γεμάτη αρώματα και νοστιμιά.

4. Μεταφέρετε τα φιλέτα / εσκαλόπ είτε κομμένα ‘ταλιάτα’ σε λεπτές λωρίδες, είτε ολόκληρα (ανάλογα με τα γούστα σας) στα πιάτα τους και βάζετε την σάλτσα πιπεριών από πάνω.

Σερβίρισμα:

Πέρα απ’ τις πατάτες που αποτελούν το σίγουρο συνοδευτικό για κάθε κρέας, εδώ θα μπορούσατε να παίξετε και με ψητά ή βραστά πράσινα λαχανικά.

 

Πηγή: Caruso.gr