Fest

Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι

Σκεύος που θα χρειαστείτε

Fest Magic αντικολλητικό ορθογώνιο ταψί Ν3, 40×30 εκ. – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά:

2 μελιτζάνες 300 γρ.
35 γρ. ταχίνι (περίπου 2 γεμάτες κουταλιές σούπας)
½ σκελίδα σκόρδο
10 ml λεμόνι
5 ml μέλι
10 ml ξύδι λευκό ή κόκκινο
10 ml ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Καπνίζετε τις μελιτζάνες:

Βάζετε τις μελιτζάνες σε ζωντανή φλόγα από εστία αερίου ή από γκαζάκι ή από φλόγιστρο ή βέβαια σε κάρβουνο. Σημειώνω για όσους «δεν έχουν» κάτι απ’ αυτά, ότι η εναλλακτική είναι να τοποθετήσετε τις μελιτζάνες σε ένα αντικολλητικό ταψί Fest στο γκριλ του φούρνου .

Τις γυρνάτε κάθε τόσο μέχρι να καεί σχεδόν όλη η επιφάνεια του δέρματος και να μαραθούν. Δηλαδή όταν τις ακουμπάτε με ένα πιρούνι να μπαίνουν μέσα. Αυτό θα σας πάρει περί τα 4 λεπτά για κάθε μελιτζάνα.

Όταν είναι έτοιμες τις αφαιρείτε σε ένα μπολ και περιμένετε να κρυώσουν για ένα 10λεπτο.

2. Καθαρίζετε και κόβετε τις μελιτζάνες:

Όταν έχουν κρυώσει οι μελιτζάνες τις βάζετε σε επιφάνεια εργασίας και με κοφτερό μαχαιράκι αφαιρείτε τις μαυρισμένες – καμένες φλούδες. Χρησιμοποιείστε και χαρτί κουζίνας για τα μικρά κομμάτια. Εναλλακτικά κάνετε αυτή τη διαδικασία με τρεχούμενο νερό στον νεροχύτη. Δεν μας νοιάζει να φύγει και το παραμικρό μαύρο κομματάκι. Καλό στη γεύση θα κάνει μέσα στη μελιτζανοσαλάτα.

Στη συνέχεια κόβετε την σάρκα της μελιτζάνας σε μικρά κομμάτια.

3. Προετοιμάζετε το ταχίνι:

Βάζετε περίπου 2 κουταλιές σούπας ταχίνι σε ένα μπολ, ρίχνετε μια κουταλιά νερό στην αρχή και το δουλεύετε με το σύρμα. Βλέπετε λίγο το χρώμα ν’ ανοίγει και προσθέτετε και άλλη μια κουταλιά νερό οπότε αρχίζει να δουλεύεται πιο εύκολα και ν’ ασπρίζει.

Τότε προσθέτετε το λεμόνι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτετε το λάδι και στη συνέχεια το μέλι δουλεύοντας τη βάση του ταχινιού με το σύρμα. Συνολικά μιλάμε για όχι πάνω από 2′ λεπτά.

4. Ενσωματώνετε την μελιτζάνα:

Τώρα που η βάση απ’ το ταχίνι είναι έτοιμη, προσθέτετε την μελιτζάνα και την δουλεύετε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί με το ταχίνι.

5. Ολοκληρώνετε την μελιτζανοσαλάτα:

Τώρα που έχετε στην ουσία φτιάξει το μίγμα με τις βασικές γεύσεις, μπορείτε να προσθέσετε τα υλικά που θα δώσουν τις τελικές γευστικές εντάσεις και ισορροπίες, γιατί μπορείτε πλέον να δοκιμάσετε την ακριβή ποσότητα που πάει στη δικιά σας γεύση. Έτσι, τώρα βάζετε σκόρδο και ξύδι και βέβαια αλάτι και πιπέρι, ανακατεύοντας, δοκιμάζοντας και διορθώνοντας. Θα μπορούσατε να προσθέσετε και λεμόνι ή λάδι, αν σας πάει καλύτερα, γιατί εδώ πλέον μπαίνουμε σε υποκειμενικά κριτήρια ισορροπίας. Αποφύγετε πάντως το πολύ σκόρδο γιατί αποσπά απ’ την γεύση της μελιτζάνας.

Ολοκληρώνετε με την προσθήκη του μαϊντανού που θα δώσει χρώμα, φρεσκάδα και μια ελαφριά τραγανότητα. Ανακατεύετε και σερβίρετε ή το βάζετε στο ψυγείο με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της μελιτζανοσαλάτας.

Σερβίρισμα:

Σε ένα μπολ ή πιάτο με  ωραίο ψωμί ή πίτες.

 

Πηγή: Caruso.gr