Fest

Αρνάκι Φούρνου με Πατάτες

Αρνάκι Φούρνου με Πατάτες

Σκεύη που θα χρειαστείτε :

Fest Magic Αντικολλητικό Ταψί Νο4 βρείτε το εδώ

 

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο, και αν θέλετε, επιπλέον 5-6 σκελίδες ολόκληρες για το ταψί
1.5 – 2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.γ. θυμάρι ή ακόμη καλύτερα 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
3 κ.γ. αλάτι & φρεσκοκτριμμένο πιπέρι


Παρασκευή:

1. Προεργασία:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό. Το ψήσιμο σε αέρα απάγει τους υδρατμούς καλύτερα και έτσι στο τέλος του ψησίματος μένει μόνο λάδι, χωρίς περιττά υγρά και αυτό επιτρέπει στις πατάτες να ξεροψηθούν απ’ έξω, αντί να έιναι σα βραστές.
Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και προετοιμάζετε τα σκόρδα για τον πολτοποιητή. Τις σκελίδες σκόρδου που θέλετε να βάλετε στο ταψί, αφήστε τες με τη φλούδα, θα ψηθούν καλύτερα και θα την αφαιρέσετε στο πιάτο σας.

 2. Σκορδίζετε το αρνί:
<p>Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…

 3. Προσθέτετε τα βασικά υλικά στο ταψί:

Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ακουμπάτε από πάνω τα κομμάτια του αρνιού. Μπλέκετε τη μουστάρδα με το αλατοπίπερο και απλώνοντάς τα με το χέρι περνάτε όλο το αρνί, να μπλέξουν με το σκόρδο, που απλώσατε πριν. Το υπόλοιπο αλατοπίπερο και μουστάρδα τα ρίχνετε στις πατάτες.

 Στη συνέχεια ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, και τα αρωματικά που επιλέξατε (δεντρολίβανο, φρέσκια ρίγανη, θυμάρι) και τελευταίο το λάδι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΝΕΡΟ, δεν χρειάζεται, θα χαλάσει τις πατάτες, θα τις κάνει νερόβραστες και πλαδαρές.

4. Ψήνετε το αρνάκι στο φούρνο

Γυρνάτε τα κομμάτια του αρνιού με τη πέτσα προς τα κάτω να ψηθεί πρώτα η κάτω πλευρά καιβάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με αέρα.

Σε μια ώρα περίπου, βγάζετε το ταψί αφου δείτε πως έχει πάρει χρώμα το αρνάκι απ’ τη κάτω πλευρά, και το γυρνάτε ανάποδα. Παράλληλα, ανακατεύετε προσεκτικά και τις πατάτες, που θα έχουν ξεραθεί λίγο απ’ τη πάνω πλευρά και ξαναβάζετε το ταψί μέσα.

Ανάλογα με τον φούρνο, και το βάρος του αρνιού, το ψήσιμο θα πάρει περίπου 2:30′ ως 3 ώρες. Κανονικά δεν θα χρειαστεί άλλο γύρισμα, αλλά καλό είναι να το ελέγξετε, γιατί μπορέι να θέλουν οι πατάτες κι άλλο ένα ανακάτεμα, Θα βγάλετε το φαγητό απ’ το φούρνο, όταν δείτε ότι δεν έχουν μείνει υγρά, παρά μόνο λάδι, οι πατάτες έχουν πάρει χρώμα, και η πέτσα είναι απόλυτα τραγανή και με βαθύ μελί χρώμα.

Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 20′-30′ λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.