Κοτομεζέδες ψητοί με γλάσο μελιού και πορτοκάλι
Υλικά για μεζέ 4 ατόμων
12 φτερούγες ή 8 κοπανάκια κοτόπουλου
3 κ.σ. μέλι
2 πορτοκάλια, τον χυμό τους
20 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία παρασκευής
1. Μαρινάρισμα
Ανακατεύετε το χυμό πορτοκαλιών με το μέλι, προσθέτετε 1 κ.γ. αλάτι και 1/8 κ.γ. πιπέρι.
Σε μπολ ή σακούλα για τρόφιμα που κλείνει καλά, βάζετε τα κοτόπουλα να ανακατευτούν
με τη μαρινάδα και τα τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ιδανικά 6.
2. Γλάσο
Αφαιρείτε το κοτόπουλο απ’ τη μαρινάδα. Βάζετε τη μαρινάδα σε τηγάνι σε μεσαία ένταση
και αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά, να μείνει μια πηχτή σάλτσα που θα είναι το γλάσο σας.
Στα κάρβουνα:
Ψήνετε τα κοτόπουλα σε ήπια θράκα ώστε να ψηθούν σωστά μέσα χωρίς ν’ αρπάξουν απ’
έξω.
Όταν έχουν γίνει τα περνάτε με γλάσο και τα αφήνετε να ψηθούν τα τελευταία 2-3 λεπτά. Τα
αφαιρείτε και χύνετε από πάνω τους (αν θέλετε ) το σουσάμι.
Στον φούρνο:
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C. Βάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ταψί
απλώνοντας αλουμινόχαρτο (για να είναι πιο εύκολο το καθάρισμα μετά). Τα τοποθετείτε
σε ψηλό ράφι και τα ψήνετε 20’ και στη συνέχεια τα γυρίζετε απ’ την άλλη για τα επόμενα
20’, ώστε να ψηθεί το κρέας ως μέσα και να πάρουν χρώμα απ’ έξω.
Τα βγάζετε, τα απλώνετε γλάσο με ένα πινέλο και τα ξαναβάζετε για 5’ απ’ τη μία και για
άλλα 3 απ’ την άλλη. Μόλις τα κοτόπουλα είναι ψημένα και γλασαρισμένα, πασπαλίζετε
πάνω τους λίγο σουσάμι που καλύτερα είναι να το έχετε καβουρντίσει για λίγο από πριν (σε
τηγανάκι για 2-3 λεπτά με προσοχή και χωρίς λιπανυική ουσία βέβαια).
Σερβίρισμα:
Εδώ καλύτερα να κάνετε ότι ξεχάσατε να βάλετε μαχαιροπίρουνα για να επιτρέψετε
εμμέσως στη παρέα να πιάσει τις κοτομπουκιές με το χέρι και να τις απολαύσει με τον
πρωτόγονο τρόπο που τους αρμόζει.
Σερβίραμε τους κοτομεζέδες στα πιάτα της σειράς Kaleidoscope της ΙΩΝΙΑ και φτιάξαμε
το γλάσο στο αγαπημένο αντικολλητικό τηγάνι της Fest.
Πηγή : Caruso.gr