Κοτόπουλο με κονιάκ, πορτοκάλι και μέλι
Σκεύη που θα χρειαστείτε
Fest Lithos αντικολλητικό κατσαρολάκι Ν18εκ. – Βρείτε το σκεύος εδώ
Fest Lithos αντικολλητικό τηγάνι Ν30εκ. – Βρείτε το σκεύος εδώ
Fest Lithos αντικολλητικό ταψί ορθογώνιο 41×32 εκ. – Βρείτε το σκεύος εδώ
Υλικά (για 5-6 άτομα)
1 κοτόπουλο
3+2 κ.σ. μέλι
2 πορτοκάλια, απ’ τα οποία παίρνουμε το μακρόστενο ξύσμα τους (σε julienne με το ειδικό
grinder) και τον χυμό τους
50 + 50 ml ελαιόλαδο
100 ml κονιακ 3*
½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (αν χρησιμοποιήσετε κύβο βάλτε λιγότερο απ’ το μισό σε
καυτό νερό)
3 κιλά πατάτες κομμένες κυδωνάτες, σχετικά λεπτές
αλάτι, πιπέρι
Για τη γέμιση:
1 φλ. πλιγούρι
½ πράσο κομμένο σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
2 κ.σ. κουκουνάρι
1 πορτοκάλι σε φέτες κομμένες στη μέση
αλάτι-πιπέρι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Παρασκευή
1. Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Στο αντικολλητικό κατσαρολάκι της Fest αναμιγνύετε τον ζεστό ζωμό
κοτόπουλου με τις 3 κ.σ. μέλι και ανακατεύετε να λιώσουν. Προσθέτετε τον χυμό
πορτοκαλιών, το κονιακ και 50 ml ελαιόλαδο.
2. Προθερμαίνετε το φουρνο στους 160 C°.
3. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Στο αντικολλητικό τηγάνι της Fest και σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αφού
ζεσταθεί, σοτάρετε το πράσο, το κρεμμυδάκι και τα κουκουνάρια για 5 λεπτά
ανακατεύοντας, μέχρι να αρχίσουν τα κουκουνάρια να ροδίζουν.
4. Προσθέτετε το πλιγούρι, τις σταφίδες και 150 ml απ’ τη σάλτσα που προετοιμάσατε.
Ψήνετε για 5 λεπτά, ρίχνετε τις κομμένες φέτες πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα
απ’ το ξύσμα πορτοκαλιού. Σοτάρετε άλλα 2-3 λεπτά ανακατεύοντας και η γέμισή σας είναι
έτοιμη.
5. Προετοιμάζετε το κοτόπουλο: Το τοποθετείτε σε μεγάλο αντικολλητικό ταψί της Fest και βάζετε
πρώτα στην κοιλιακή κοιλότητα και μετά στο λαιμό τη γέμιση, κλείνοντας είτε με
οδοντογλυφίδες είτε με ράψιμο (ειδικό σπάγκο και σακοράφα).
6. Προσθέτετε γύρω-γύρω τις πατάτες. Ρίχνετε πάνω σε κοτόπουλο και πατάτες όλη την
σάλτσα, 50 ml ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι (κυρίως στις πατάτες) και απλώνετε μόνο
πάνω στο κοτόπουλο τις υπόλοιπες 2 κ.σ. μέλι. Πασπαλίζετε με το ξύσμα πορτοκαλιού και
αφήνετε το κοτόπουλο στο αντικολλητικό ταψί με το στήθος προς τα πάνω.
7. Ψήσιμο Φάση Πρώτη: Βάζετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο των 160C° για
1 ώρα. Το βγάζετε και ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180C° με αέρα.
8. Εμβολιασμός (απαιτείται για τα νορμάλ κοτόπουλα της αγοράς): Χρησιμοποιώντας
σύριγγα μαγειρικής, ρουφάτε ζουμί από το ταψί και εμβολιάζετε στήθος και μπούτια σε 5-6
σημεία για έξτρα γεύση και υγρασία στο κρέας.
9. Ψήσιμο Φάση Δεύτερη: Γυρνάτε το κοτόπουλο απ’ την ανάποδη (πλάτη πάνω),
ανακατεύετε τις πατάτες και ξαναβάζετε στο φούρνο. Στη μισή ώρα το ξαναγυρνάτε ώστε
να ροδίσει τελικά το στήθος, βρέχοντάς το με το ζουμί και ανακατεύοντας πάλι τις πατάτες.
10. Στην επόμενη μισή ώρα, το κοτόπουλο έχει γίνει.Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε δίσκο σερβιρίσματος και
σκεπάστε με αλουμινόχαρτο, αφήνοντάς το να αναπαυτεί για 10 λεπτά.
11. Γυρνάτε το φούρνο στο γκριλ και ψήνετε μόνο τις πατάτες για άλλα 10 λεπτά περίπου,
ώστε να βγουν πιο τραγανές. Τις προσθέτετε γύρω απ’ το κοτόπουλο, ρίχνοντας και ό,τι
ζουμί έχει απομείνει στο ταψί.
Σερβίρισμα
Κόβετε το κοτόπουλο σε 6 μερίδες στο τραπέζι και σερβίρετε με 5-6 πατάτες, 2 κουταλιές
γέμιση και λίγη σάλτσα από πάνω. Συνοδεύεται τέλεια από ένα ωραίο ροζέ ή ένα ελαφρύ
κόκκινο κρασί
Πηγή: Caruso.gr