Fest

Κρεμ μπρουλέ με γεύση καφέ

Κρεμ μπρουλέ με γεύση καφέ

Υλικά (για 6 κρέμες)
475 γρ. κρέμα γάλακτος  (ή 350 γρ. κρέμα + 125 γρ. Γάλα πλήρες )
50 ml. καφέ εσπρέσο
6 κρόκους αυγού
75 γρ. ζάχαρη + περίπου 100 γρ. ζάχαρη για το καραμέλωμα
Για το γαρνίρισμα: κόκκους καφέ σκέτους / κόκκους καφέ με επικάλυψη σοκολάτας

Διαδικασία Παρασκευής:
Προετοιμασία και παρασκευή κρέμας
1. Βάλτε τα 6 πυρίμαχα φορμάκια σε ένα ταψί και γεμίστε τόσο ζεστό νερό ώστε να φτάσει στα
2/3 του ύψους τους. Τώρα που ξέρετε πόσο ακριβώς νερό θα χρειαστεί, αφαιρέστε τα φορμάκια
και βάλτε το ταψί με το νερό στο φούρνο, σε θερμοκρασία 140ºC ώστε να προθερμανθεί και ο
φούρνος και το νερό που θα γίνει μπεν μαρί.
2. Χτυπήστε τους κρόκους σε ένα μπολ για 2-3 λεπτά με μίξερ χειρός μέχρι να αρχίζουν να
γίνονται παχύρρευστοι αλλάζοντας χρώμα σε πιο ανοιχτό. Στη συνέχεια, ενσωματώστε με
σύρμα, τη ζάχαρη στο μίγμα.
3. Ζεστάνετε την κρέμα σε ένα κατσαρόλι σε χαμηλό ηλεκτρικό μάτι και προσεκτικά. Με το που
θα αρχίζει να σιγοβράζει σκάζοντας τις πρώτες φυσαλίδες, το αφαιρείτε αμέσως απ’ τη φωτιά.
Ρίξτε τώρα τον εσπρέσο μέσα στη ζεστή κρέμα και ανακατέψτε.
4. Ρίξτε τη ζεστή κρέμα στο μίγμα χτυπημένων κρόκων και ζάχαρης κατά 1/3 τη φορά,
ανακατεύοντας με σύρμα χειρός.
5. Σουρώστε τη κρέμα μέσα σε ένα δοχείο ώστε να πάρει λίγο αέρα το μίγμα.

Ψήσιμο στο φούρνο
6. Ανοίξτε τον φούρνο με το ταψί που έχει το ζεστό νερό, τοποθετείστε μέσα του τα άδεια
φορμάκια ως μπεν μαρί. Στη αυνέχεια γεμίστε τα με την κρέμα απ’ το δοχείο εκεί μέσα απ, μέχρι
λίγα χιλιοστά κάτω απ’ το χείλος τους, ώστε αργότερα να χωρέσει η καραμελωμένη
ζάχαρη. Κλείστε τη πόρτα του φούρνου. Θα τα αφήσετε στους 140ºC για 30’.
7. Όταν έρθει η ώρα, αφαιρείτε όλο το ταψί με τα φορμάκια και το αφήνετε να κρυώσουν εκτός
φούρνου για μερικές ώρες και στη συνέχεια στο ψυγείο. Όταν είναι πλέον κρύα μπορείτε να τα
καραμελώσετε, είτε ώρες πριν το δείπνο, είτε και δέκα λεπτά πριν τα σερβίρετε.

Καραμέλωμα
8. Πασπαλίστε περίπου 2 κ.γ. ζάχαρης στην επιφάνεια της κρέμας ανά φορμάκι ώστε να
καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
9. Με φλόγιστρο και πολύ προσεκτικά καραμελώνετε κάθε φορμάκι ξεχωριστά, λιώνοντας τη
ζάχαρη που σιγά-σιγά γίνεται ενιαία επιφάνεια και αποκτά τη σκληρή, σχεδόν γυάλινη
χαρακτηριστική υφή της με σημεία που έχουν ελαφρά καεί και άλλα πιο ανοιχτόχρωμα.
10. Αποθηκεύετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα

Σερβίρισμα
Σερβίρετε με απλούς καβουρδισμένους κόκκους καφέ, κόκκους καφέ με επικάλυψη σοκολάτας
Συνοδεύει προφανώς τέλεια τον καφέ ή κάποιο λικέρ καφέ ή
και τον αφρώδη οίνο, Martini rose demi-sec.
Επίσης ταιριάζει ιδανικά με το αγαπημένο ανθρακούχο μεταλλικό νερό όλων των γκουρμέδων
ανά τον κόσμο, το San Pellegrino. Ενα νερό-μύθος, που προέρχεται απ’ τη καρδιά των Ιταλικών
Άλπεων και έχει τη χαρακτηριστική πληθώρα από τις ζωηρές, σχεδόν μικροσκοπικές φυσαλίδες,
μέτρια οξύτητα και πολύ ευχάριστη μεταλλική επίγευση. Λατρεμένος συνδυασμός για το
τέλειωμα του γευματος.

Πηγή: Caruso.gr