Fest

Καραμελωμένο Κέικ με Χουρμάδες

Καραμελωμένο Κέικ με Χουρμάδες

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Περίπου 30-40’ ετοιμασία και ψήσιμο μαζί. Θα χρειαστείτε μικρά φορμάκια και βολεύουν τα αλουμινένια του σουπερμάρκετ ή άλλα π.χ. γυάλινα αντίστοιχου μεγέθους. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το καραμελωμένο κέικ ενιαίο, σε πυρίμαχο σκεύος μεγαλύτερο και να το κόψετε σε κομμάτια αφού ψηθεί. Εύκολη και μάλλον γρήγορη συνταγή που μπορεί να γίνει από πριν και να ζεσταθεί πριν το σερβίρισμα.

Υλικά (για 10 άτομα σε ατομικά φορμάκια)

για το κέικ

80 γρ. βούτυρο συν λίγο για να βουτυρώσετε τα φορμάκια
255 γρ. φυσική ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
4 ½ κ.σ. golden syrup ή εναλλακτικά μέλι
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει, συν λίγη ακόμη για τα φορμάκια
180 γρ. καρύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα συν 20 μισά για την διακόσμηση
300 γρ. χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια τους, ψιλοκομμένοι (κομματάκια 1 εκατ. περίπου)
3 αβγά
435 ml βραστό νερό
1½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κάψουλα βανίλιας

για το σιρόπι

165 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. βούτυρο
80 γρ. μαύρη ζάχαρη
4 ½ κ.σ. golden syrup ή εναλλακτικά μέλι

Παρασκευή

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

2. Ετοιμάζετε τα κέικ: Βουτυρώνετε και αλευρώνετε με τη φαρίνα 10 αλουμινένια ατομικά φορμάκια.
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το βραστό νερό πάνω στους χουρμάδες, προσθέτετε τη σόδα και την βανίλια και τους αφήνετε να μουλιάσουν.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και ανοιχτόχρωμα. Σταδιακά προσθέτετε το golden syrup (ή το μέλι) και τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε τη φαρίνα και ανακατεύετε μαλακά με κουτάλα μέχρι τα υλικά να αναμιχθούν. Αδειάζετε το μείγμα σε ένα μπολ.
Βάζετε τους χουρμάδες με το νερό τους στο μίξερ και τους χτυπάτε να πολτοποιηθούν. Προσθέτετε τώρα τον πολτό τους μέσα στο μείγμα του κέικ και ανακατεύετε καλά με κουτάλα. Προσθέτετε στο μείγμα τα καρύδια διπλώνοντάς το με μαλακές κινήσεις για να ενσωματωθούν.

3. Ψήσιμο: Βάζετε τα φορμάκια στον προθερμασμένο φούρνο και τα ψήνετε για 20-25 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά τους να είναι σπογγώδης και να έχει αποκτήσει ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.

4. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα ζεσταίνετε μέχρι το σημείο βρασμού, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Πριν πάρει βράση το κατεβάζετε απ’ τη φωτιά.

5. Σερβίρισμα: Βγάζετε τα κέικ απ’ τα φορμάκια σε ατομικά πιάτα. Ρίχνετε σιρόπι πάνω σε κάθε κέικ και προσθέτετε από 2 μισά καρύδια. Συνοδέψτε το με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή αγγλική κρέμα (custard).

Πηγή: Caruso.gr