Fest

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΑΧΛΑΔΙΟΥ & ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΡΑΜΠΛ

ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΑΧΛΑΔΙΟΥ & ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΡΑΜΠΛ

Υλικά για 12 ταρτάκια

½ πακέτο Σφολιατάκια Βουτύρου στρογγυλά 
(βγάλτε το απ’ τη κατάψυξη και χρησιμοποιείστε μόνο τα 12 σφολιατάκια. Τα υπόλοιπα αφήστε τα στο ψυγείο για άλλη συνταγή)

Για τη γέμιση

2 μεγάλα ώριμα αχλάδια Αμπατέ Φετέλ ή Κάϊζερ (μεγάλα κίτρινα)
85 γρ. αποξηραμένα κράνμπερις (μαζί με 3 κ.σ. ζάχαρη & 3 κ.σ. νερό)
1/8 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. κανέλα
1/3 φλ. Λευκή ζάχαρη (125 γρ.)
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
2 κ.γ. ξύσμα φλοιού λεμονιού
2 κ.σ. κορνφλάουρ

Για την επικάλυψη με crumble

120g βούτυρο λιωμένο
130γρ. νυφάδες βρώμης (Quaker)
75γρ. αλεύρι
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
3 κ.σ. λευκή ζάχαρη
1/8 κ.γ. μπαχάρι
1/4 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
1/4 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. αλάτι

Για το σερβίρισμα

200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Παρασκευή:

Α. Ετοιμάζετε τα ταρτάκια

1. Βουτυρώνετε μια φόρμα για μάφινς ή μικρά κέικ των 12 τεμαχίων στην οποία να χωράνε τα σφολιατάκια βουτύρου.

2. Τοποθετείτε μέσα στις θήκες τα 12 σφολιατάκια βουτύρου, μόλις έχουν αποψυχθεί. Βάζετε στη συνέχεια τη φόρμα στο ψυγείο, ώστε τα σφολιατάκια να σφίξουν και να πάρουν το σχήμα της τάρτας, ως ότου ετοιμάσετε τη γέμιση και την επικάλυψη.

Β. Ετοιμάζετε τη γέμιση

3. Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180ºC.
Σε μικρό κατσαρολάκι ρίχνετε τα κράνμπερις με τη ζάχαρη και το νερό και σιγοβράζετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

4. Ετοιμάζετε τα αχλάδια: τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια κάθετα σε μικρά κομμάτια.

5. Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τα αχλάδια και τα κράνμπερις με το υγρό τους. Σε μικρό μπολ αναμιγνύετε τη ζάχαρη, το αλάτι και τη κανέλα, και τα ανακατεύετε καλά για να ισομοιραστούν πριν τα ρίξετε στο μεγάλο μπολ με τη γέμιση των φρούτων.

6. Τώρα προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα και ανακατεύετε καλά όλο το μίγμα. Τέλος πασπαλίζετε παντού το κορνφλάουρ και ανακατεύετε για τελευταία φορά ώστε όλο το μίγμα να είναι ομοιογενές.

Γ. Ετοιμάζετε την επικάλυψη crumble

7. Λιώνετε το βούτυρο σε ήπια φωτιά σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο που προθερμαίνεται ή στα μικροκύματα.

8. Σε μεσαίο μπολ αναμιγνύετε όλα τα στεγνά υλικά, δηλαδή τις νυφάδες βρώμης, το αλεύρι. τις ζάχαρες, το αλάτι και τα μπαχαρικά . Αφού τα ανακατέψετε λίγο μεταξύ τους, περιχύνετε το λιωμένο βούτυρο από πάνω και ανακατεύετε καλά. Το μίγμα για το κράμπλ τόπινγκ, είναι έτοιμο.

Δ. Ετοιμάζετε τα ταρτάκια

9. Βγάζετε τη φόρμα με τα ταρτάκια απ’ το ψυγείο και γεμίζετε κάθε ταρτάκι, με το μίγμα αχλαδιού-κράνμπερυ χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Βάζετε όση γέμιση χρειάζεται ώστε να έρθει περασιά με τις πλευρές της τάρτας, πιέζοντας ελαφρά με το κουτάλι, ώστε να μην υπάρχουν κενά.

10. Στη συνέχεια, μοιράζετε την επικάλυψη κράμπλ πάνω από κάθε ταρτάκι σιγουρεύοντας ότι δεν φαίνεται κανένα φρούτο της γέμισης, χρησιμοποιώντας μαλακά πίεση με το κουτάλι σας.

11. Βάζετε τα ταρτάκια στον προθερμασμένο στους 180ºC φούρνο και τα αφήνετε να ψηθούν περί τα 25’-30’ μέχρι να έχουν ροδίσει από πάνω.

12. Αφαιρείτε τα ταρτάκια απ’ το φούρνο. Τα αφήνετε για 10’ μέσα στα φορμάκια να πέσει η θερμοκρασία και με ένα κουτάλι τα βγάζετε ακουμπώντας τα σε σχάρα, ώστε να κρυώσουν περαιτέρω και να δέσουν πλήρως τα υλικά.

Σερβίρισμα:

Μπορούν να σερβιριστούν 20’ από τότε που βγήκαν απ’ τον φούρνο με σαντιγύ. Για να κάνετε τη σαντιγύ, απλά βάλτε την κρέμα και μια κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρης στο μίξερ και χτυπήστε τα στο δυνατό, μέχρι να δέσουν.

Πηγή: Caruso.gr