Fest

Monkey bread

Monkey bread

Ένα αμερικάνικο γλυκό που θυμίζει ένα συνδυασμό από ψωμί, τσουρέκι και ρολό κανέλας. Η πρωτοτυπία του κρύβεται στον τρόπο σερβιρίσματος: δεν κόβεται σε κομμάτια, αλλά τραβάτε με το χέρι πεντανόστιμες μπουκίτσες ζύμης! Συνοδεύει ιδανικά τον απογευματινό σας καφέ, χάρη στα αρώματα της ζάχαρης και της κανέλας!

 

Σκεύη που θα χρειαστείτε

Fest Magic αντικολλητικό κατσαρολάκι Ν16εκ. – Βρείτε το σκεύος  εδώ
Fest Magic αντικολλητική στρογγυλή φόρμα Ν26εκ.- Βρείτε το σκεύος  εδώ

 

ΥΛΙΚΑ

(Για τη ζύμη)
200 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα
85 γρ ανάλατο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
550 γρ αλεύρι για ψωμί, συν επιπλέον για το ζύμωμα
1½ κγ αλάτι ψιλό
2½ κγ ξερή μαγιά
50 γρ καστανή ζάχαρη
λίγο λάδι

(Για τη συναρμολόγηση)
125 γρ ανάλατο βούτυρο, συν επιπλέον για το άλειμμα
1 κσ κανέλα σκόνη
1 κγ τζίντζερ σκόνη
1 κγ μοσχοκάρυδο σκόνη
225 γρ καστανή ζάχαρη muscovado
140 γρ πεκάν, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα

(Για το γλάσο)
100 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ημιαποβουτυρωμένο γάλα
1 πρέζα κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΒΗΜΑ 1
Ξεκινάμε με τη ζύμη. Βάζουμε το γάλα και το βούτυρο στο αντικολλητικό κατσαρολάκι Magic και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να σιγοβράσει το γάλα. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει για λίγα λεπτά και μετά προσθέστε τα αυγά χτυπώντας τα με ένα πιρούνι. Ανακατέψτε τα ξηρά υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το μίγμα του γάλακτος και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Αφήστε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, και ζυμώστε σε αλευρωμένο πάγκο για 5-10 λεπτά μέχρι το ζυμάρι να γίνει λείο και ελαστικό. Χρησιμοποιήστε λίγο λάδι για να αλείψετε ένα μεγάλο μπωλ, τοποθετήστε τη ζύμη, βάλτε τη στο λάδι να καλυφθεί και στη συνέχεια καλύψτε το μπωλ με μεμβράνη. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επιτραπέζιο μίξερ με γάντζο ζύμης.

ΒΗΜΑ 2
Για τη συναρμολόγηση, αλείφετε μια στρογγυλή αντικολλητική φόρμα για κέικ Magic 25 εκ. με βούτυρο. Σε ένα τηγάνι λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο. Σε ένα μεσαίο μπωλ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη συν μια πρέζα αλάτι. Ρίχνετε στον πάτο της φόρμας 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, 3 κουταλιές της σούπας αρωματική ζάχαρη και 4 κουταλιές της σούπας πεκάν.

ΒΗΜΑ 3
Χωρίζετε τη ζύμη σε περίπου 65 μικρά κομμάτια και τα πλάθετε σε μπαλάκια. Βυθίστε 4-5 μπάλες ζύμης στο λιωμένο βούτυρο κάθε φορά, αφήνετε την περίσσεια να στραγγίξει και στη συνέχεια τις τοποθετείτε στην αρωματική ζάχαρη φροντίζοντας κάθε μπαλάκι να έχει καλυφθεί ομοιόμορφα. Τοποθετείτε χωρίς κάποια συγκεκριμένη σειρά στη φόρμα. Επαναλάβετε μέχρι να υπάρχει μια ολόκληρη στρώση ζύμης στο ταψί. Σκορπίζετε τους υπόλοιπους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και συνεχίστε να γεμίζετε τη φόρμα με τις ζαχαρωμένες μπαλίτσες ζύμης. Ό,τι περισσέψει από τη ζάχαρη και το βούτυρο τα περιχύνετε πάνω από τη ζύμη. Μπορεί να καταψυχθεί τώρα για έως και 1 μήνα. Ξεπαγώστε στο ψυγείο και αφήστε να αποδειχθεί.

ΒΗΜΑ 4
Καλύψτε τη φόρμα με λαδωμένη μεμβράνη και αφήστε το monkey bread να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να φουσκώσει και η ζύμη να μην επανέρχετε όταν την πιέζετε με το δάχτυλο.

ΒΗΜΑ 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.Ψήνουμε το monkey bread για 35 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει. Αφήνετε τη φόρμα να κρυώσει για 5 λεπτά και μετά τη χτυπάτε μια φορά, δυνατά στον πάγκο ώστε το γλυκό να ξεκολλήσει ευκολότερα όταν κρυώσει. Αφήνουμε τη φόρμα στην άκρη μέχρι να μην καίει πλέον αλλά να είναι ακόμα ζεστή.

ΒΗΜΑ 6
Αναμιγνύετε όλα τα προϊόντα για το γλάσο. Αναποδογυρίστε τη φόρμα με το monkey bread σε μια πιατέλα και στη συνέχεια περιχύνετε με το γλάσο. Αφήστε το γλάσο να δέσει και τραβήξτε με το χέρι όσα κομμάτια ζύμης θέλετε να φάτε!