Fest

Καπονάτα σε Πέννες Ολικής: Γλυκόξινη – Σιτσιλιάνικη – Καλοκαιρινή!

Καπονάτα σε Πέννες Ολικής: Γλυκόξινη – Σιτσιλιάνικη – Καλοκαιρινή!

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Pennette Rigate Integrale

800γρ. μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια 1-2 εκ.

1 ½  κλωνάρι σέλερι  κομμένο σε φέτες

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

350 – 400 γρ. ντομάτες σε κυβάκια με το ζουμί τους

150 ml ελαιόλαδο

1 κ.σ. κουκουνάρι

1 κ.σ. σταφίδες σουλτανίνες σε βραστό νερό

1 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη σε νερό

100 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, ξεπλυμένες & κομμένες σε κομμάτια

100 ml. λευκό ξύδι

1 ½ κ.γ. ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή:

Ετοιμάστε τη σάλτσα:

1. Mise-en-place: Μαζέψτε τα υλικά γύρω σας. Βάλτε τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε την κάπαρη και τις ελιές για να μην βγει πιο ξινό απ’ ότι πρέπει το αποτέλεσμα. Κόψτε ντομάτα (αν βάλετε φρέσκια), σέλερι, κρεμμύδι και τελευταίες τις μελιτζάνες να μην μαυρίσουν. Φροντίστε οι μελιτζάνες να είναι στεγνές για να μην πετάξουν λάδια στο τηγάνισμα.

2. Βάλτε σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή εστία, περίπου 120 ml. ελαιόλαδο, ή όσο χρειάζεται για να υπερκαλύψει τον πάτο ώστε να τηγανίσετε μεν τις μελιτζάνες, αλλά χωρίς να κολυμπάνε στο λάδι. Φέρτε το ελαιόλαδο σε υψηλή θερμοκρασία (περί τους 180C) . Αν δεν έχετε θερμόμετρο θα το καταλάβετε από το ότι η επιφάνεια του λαδιού κάνει μικρούς κυματισμούς & ιριδισμούς (πριν αρχίσει να καπνίζει). Τότε και με πολλή προσοχή, ρίχνετε τις μελιτζάνες να τηγανιστούν.

Τις γυρνάτε κάθε τόσο με προσοχή μέχρι να πάρουν χρώμα από παντού περί τα 7-10 λεπτά. Όταν πάρουν χρώμα, κλείνετε το μάτι και τις αφαιρείτε σε μπολ που έχει χαρτί κουζίνας ώστε να πάρει τα πολλά λάδια. Πετάτε το λάδι που έχει μείνει και καθαρίζετε με χαρτί το τηγάνι.

3. Βάζετε 30 ml ελαιόλαδο, ίσα-ίσα να καλύψει τον πάτο του τηγανιού για να σοτάρετε το σέλερι και το κρεμμύδι σε μεσαία ένταση, επί 4-5 λεπτά.

4. Προσθέτετε τη ντομάτα και ανακατεύετε. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ξύδι και την ζάχαρη.
Αμέσως μετά την κάπαρη, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και τις ελιές.
Ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα για τα επόμενα 5 λεπτά να διώξει τη μισή ποσότητα απ’ τα υγρά.

5.  Προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε να δέσουν με τη σάλτσα επί 5-10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά, ανακατεύοντας κάθε τόσο.

6. Αφαιρείτε την καπονάτα απ’ τη φωτιά και προσθέτετε λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού και αλατοπίπερο όπως νιώθετε ότι χρειάζεται.  Η σάλτσα είναι έτοιμη για κάθε χρήση.

Ετοιμάστε τα ζυμαρικά:

7. Βάλτε 4 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα να βράσουν και αφού βράσουν ρίξτε 2 κ.σ. αλάτι. Αφού κοχλάσει, ρίχνετε τις πέννες και ανακατεύετε.

8. Λίγο πριν γίνουν τα ζυμαρικά, στα 6 περ. λεπτά  βάλτε το τηγάνι με την καπονάτα πάλι στο μάτι να ζεσταθεί, ώστε να υποδεχτεί τα ζυμαρικά.

Στα 8 λεπτά  τα αφαιρείτε απ’ τη φωτιά και κρατώντας πρώτα ένα φλυτζάνι απ’ το νερό που έβρασαν, τα σουρώνετε.

9. Ρίχνετε τις πέννες στο τηγάνι με την καπονάτα και ανακατεύετε καλά επί ένα λεπτό περίπου, ολοκληρώνοντας το μαγείρεμα τους. Προσθέτετε λίγο απ’ το νερό που κρατήσατε απ’ το βράσιμο, για να βοηθήσει στο δέσιμο σάλτσας και πάστας λόγω των αμύλων που περιέχει. Οι πέννες καπονάτα είναι έτοιμες για σερβίρισμα στα πιάτα.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε στα πιάτα και έχετε και τριμμένο τυρί μαζί, αν και κατά τη γνώμη μου το πιάτο είναι καλύτερο χωρίς τυρί. Μπορείτε να απολαύσετε τη γλυκόξινη σιτσιλιάνικη γεύση της,  παρέα με μια δροσερή και αρωματική Βέλγικη μοναστηριακή μπύρα Grimbergen Blanche που συμπληρώνει γευστικά την καπονάτα με ιδανικό τρόπο.

Στην παρασκευή του πιάτου χρησιμοποιήσαμε την αντικολλητική κατσαρόλα της Fest24Χ11,5 για τα ζυμαρικά και το αντίστοιχο αντικολλητικό τηγάνι γα την καπονάτα.

Σερβίραμε σε πιάτα ΙΩΝΙΑ της δημοφιλούς συλλογής KALEIDOSCOPE απ’ τις σειρές  GEOMETRY και HYMN BEIGE .

Πηγή: Caruso.gr