Fest

Χταπόδι με Κοφτό Μακαρονάκι

Χταπόδι με Κοφτό Μακαρονάκι

Σκεύη που θα χρειαστούν

Fest Magic αντικολλητική κατσαρόλα Ν26εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Magic αντικολλητικός ταβάς με γυάλινο καπάκι Ν28εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Συστατικά (για 6 -8 άτομα):

500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
400 γρ. σάλτσα ντομάτας
1.5 κ. χταπόδι (ένα , δύο ή τρία χταπόδια μαζί)
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
80 ml. ελαιόλαδο
40 ml. ξύδι από κόκκινο κρασί
1.4 λίτρα βραστό νερό
αλάτι

Για το σπετσερικό:

10 ml. γλυκιά πάπρικα (σε σπόρια)
2 ml τριφτό μπαχάρι
5 ml. καπνιστή πάπρικα
1 ml. κάρδαμο τριμμένο
2 ml. κύμινο
1 ml. καυτερή πάπρικα (μπούκοβο)
7 ml. ζάχαρη
2 ml πιπέρι μαύρο

2 Αστεροειδείς γλυκάνισους
5 Δάφνες
1 μπαστουνάκι φλοιού κανέλας

Παρασκευή:

1. Ετοιμάζετε το χταπόδι:

Καθαρίζετε το χταπόδι, πετώντας τα μάτια, το ράμφος και ό,τι έχει μέσα στη κουκούλα. Βάζετε μια αντικολλητική κατσαρόλα Fest στο μάτι σε χαμηλή ένταση και αφού ξεπλύνετε το χταπόδι το βάζετε μέσα. Εκεί σταδιακά θα βράσει στο ζουμί του. Κάθε 5’ στην αρχή θα το γυρνάτε ανάποδα να πάρει παντού χρώμα. Θα βάλετε το καπάκι προκειμένου να μην εξατμιστούν οι χυμοί που θα βγάλει το χταπόδι, και θα βράσετε για 40’-1:10’ ανάλογα με το μέγεθος μέχρι να μαλακώσει.

2. Ετοιμάζετε το σπετσερικό:

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της συνταγής του σπετσερικού που είναι σε σκόνη, μη ξεχνώντας ότι είναι πάντα εύκολο να προσθέσετε και αδύνατον να αφαιρέσετε, ειδικά στα στοιχεία που είναι καυτερά.

3. Σοτάρετε τα καρυκεύματα

Αφού έχετε κόψει τα πράσα και τα κρεμμύδια, ξεκινάτε την σάλτσα παράλληλα με το βράσιμο του χταποδιού. Βάζετε τον αντικολλητικό ταβά της Fest, σε μεσαία ένταση με το λάδι μέσα και όταν κάψει λίγο ρίχνετε το σπετσερικό και τα υπόλοιπα καρυκεύματα (δάφνη, κανέλα, σκόρδο). Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει περί τα 2 λεπτά.

4. Σοτάρετε τα λαχανικά:

Στη συνέχεια προσθέτετε το πράσο και το κρεμμύδι και κατεβάζετε την ένταση στο χαμηλό .

5. Προσθέτετε σάλτσα ντομάτα:

Σε χαμηλή ένταση στα 20-25’ θα έχουν μελώσει πράσα και κρεμμύδια τόσο που θα μπορεί να μπει η σάλτσα ντομάτας. Αφήνετε 4-5 λεπτά να βράσει η σάλτσα με τα λαχανικά και τα καρυκεύματα ώστε να δέσουν όλες οι γεύσεις. Σβήνετε το μάτι και περιμένετε να γίνει το χταπόδι.

6. Κόβετε το χταπόδι:

Για να είστε σίγουροι ότι έχει γίνει το χταπόδι κόβετε ένα κομμάτι και δοκιμάζετε. Πρέπει αν είναι μεν μαστιχωτό αλλά να μασιέται εύκολα. Βγάζετε το χταπόδι μέσα απ’ τη αντικολλητική κατσαρόλα Fest και βλέπετε ότι άφησε περίπου 300 γρ. ζουμί γεμάτο γεύση. Αφήνετε για λίγο το χταπόδι να φτάσει σε θερμοκρασία που μπορείτε να το κρατάτε και το κόβετε σε μικρές ροδέλες μπουκιάς.

7. Ενσωματώνετε χταπόδι και ζουμί στη σάλτσα:

Ρίχνετε το πολύτιμο ζουμί και τα κομμάτια χταποδιού στη σάλτσα και ξαναβάζετε μπρος το μάτι σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το ξύδι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει με το καπάκι ανοιχτό.

Όταν το φαγητό έχει πιεί τα περισσότερα υγρά, δηλαδή σε περίπου 10-15’ είστε έτοιμοι για την τελική φάση. Μέχρι εδώ η  παρασκευή θα μπορούσε να είχε γίνει και από την προηγούμενη μέρα.

8. Προσθέτετε κοφτό μακαρονάκι και νερό:

Θα προσθέσετε το κοφτό στο φαγητό και στη συνέχεια 1.4 λτ νερό. Προσοχή, όχι κρύο νερό γιατί δεν θα βγει σωστά το τελικό αποτέλεσμα.  Όλα αυτά σε μεσαία ένταση και με συχνό ανακάτεμα γιατί θα μπορούσαν να κολλήσουν κάτω τα ζυμαρικά, ακόμη και σε αντικολλητική κατσαρόλα.

Στα 12 λεπτά που θέλει το μακαρονάκι να γίνει, θα έχει πιει το περισσότερο απ’ το νερό. Όταν όμως κλείσετε το μάτι στα 12 λεπτά, θα υπάρχει ακόμη λίγο νερό. Το νερό αυτό θα το πίνει το φαγητό στα λίγα λεπτά που θα χρειαστείτε μέχρι να σερβίρετε.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε λίγα λεπτά αφού το φαγητό είναι έτοιμο. Mην βάλετε τριφτό πιπέρι πριν δοκιμάσουν, γιατί έχουμε ένα κοκτέιλ μπαχαρικών που δίνει πικάντικο χαρακτήρα.

Πηγή: Caruso.gr