Fest

Μπακαλιάρος Αθηναϊκή Μαγιονέζα

Μπακαλιάρος Αθηναϊκή Μαγιονέζα

Σκεύη που θα χρειαστούν

Fest Magic αντικολλητική κατσαρόλα Ν24εκ – Βρείτε το σκεύος εδώ

Fest Magic αντικολλητικός ταβάς με γυάλινο καπάκι Ν28 εκ. – Βρείτε το σκεύος εδώ

Υλικά (για 6-8 άτομα)

1.5 κ. μπακαλιάρος
200 γρ. Αρακά
200 γρ. Καρότο σε φέτες
2 πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
100 ml. λευκό κρασί
30 γρ. αγγουράκι τουρσί
30 γρ. κάπαρη

Για την μαγιονέζα:

2 κρόκοι αυγού
½ κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. ξύδι λευκό
400 γρ. ηλιέλαιο
50 ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι, τον χυμό
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προετοιμασία:

Έχετε βγάλει δυο ώρες πριν, αυγά και λεμόνι απ’ το ψυγείο να πάρουν θερμοκρασία δωματίου για να κάνετε την μαγιονέζα αργότερα. Κόβετε το σέλερι, τις πατάτες και το αγγουράκι τουρσί. Βάζετε δυο αντικολλητικές κατσαρόλες της Fest με νερό και μια κ.γ. αλάτι να βράσουν και τον αντικολλητικό ταβά της Fest για το ψάρι.

2. Βάζετε λαχανικά και ψάρι να βράσουν:

Στην μία αντικολλητική κατσαρόλα βάζετε τις πατάτες μαζί με το σέλερι να βράσουν, στην άλλη τον αρακά μαζί με το καρότο. Τέλος στον αντικολλητικό ταβά της Fest αφού πάρει το νερό βράση θα βάλετε το ψάρι και θα προσθέσετε το κρασί κι’ αλάτι.

Οι πατάτες με το σέλερι θα πάρουν περί τα 20’, ενώ αρακάς-καρότο και ψάρι είναι έτοιμα στα 15’ περίπου. Τα βγάζετε όλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.

3. Φτιάχνετε μαγιονέζα:

Στον πολυκόφτη Fest Integra, θα βάλετε την μουστάρδα, το ξύδι και τους δυο κρόκους (όλα σε θερμοκρασία δωματίου) και θ’ αρχίστε να τα χτυπάτε.Mόλις δείτε ότι αρχίζουν να πήζουν, ξεκινάτε να ενσωματώνετε το ηλιέλαιο πρέζα –πρέζα την φορά απο το στόμιο υποδοχής υγρών. Μόλις να απορροφηθεί όλη η ποσότητα του λαδιού συμπληρώνετε με το ελαιόλαδο πάλι από το στόμιο χωρίς να σταματήσετε την λειτουργία του πολυκόφτη.

Στη συνέχεια προσθέτετε ½ κ.γ. αλάτι, ⅛ κ.γ. πιπέρι και το μισό χυμό λεμόνι απο το στόμιο και χτυπάτε λίγο να ενσωματωθούν. Δοκιμάζετε ότι είναι στη γεύση σας και διορθώνετε. Βάζετε την μαγιονέζα στο ψυγείο να κρυώσει και να πήξει περισσότερο.

4. Καθαρίζετε το ψάρι:

Αφού το ψάρι είναι κρύο, θα καθαρίσετε προσεκτικά το ψάρι απ’ τα κόκαλα και το δέρμα.

5. Αναμιγνύετε το ψάρι με λαχανικά και μαγιονέζα:

Βάζετε σε ένα μπολ που περιέχει το καθαρισμένο ψάρι, τις πατάτες, το σέλερι και ένα μέρος από τον αρακά και το καρότο, κρατώντας ποσότητα για την διακόσμηση. Προσθέτετε την μισή περίπου μαγιονέζα,το αγγουράκι τουρσί και την κάπαρη και τα ανακατεύετε όλα μαζί ώστε να γίνει μια πηχτή, κολλώδης μάζα.

Σερβίρισμα

Σε μια μεγάλη πιατέλα, δημιουργείτε ένα όγκο με την γέμιση, με τρόπο που να περνά ως σχήμα ψαριού. Αφού πάρει σχήμα περνάτε το ψάρι που δημιουργήσατε με μαγιονέζα από πάνω. Στη συνέχεια χρησιμοποιείτε καροτάκια και αρακάδες για να φτιάξετε μάτια, στόμα, μάγουλα και ό,τι άλλο θέλετε στο ψάρι!

Βάζετε την πιατέλα στο ψυγείο να σφίξει. Αν είναι να μείνει κάποιες ώρες καλύψτε την προσεκτικά με μεμβράνη να μην κιτρινίσει η μαγιονέζα.

Πηγή: Caruso.gr