Fest

Φαρφάλε με Φρέσκο Σολωμό, Μπρόκολο και Σαμπούκα

Φαρφάλε με Φρέσκο Σολωμό, Μπρόκολο και Σαμπούκα

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. Farfalle 
600 γρ. σολομός φιλέτο (χωρίς κόκαλα)
50 γρ. βούτυρο 
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 μικρό μπρόκολο κομμένο σε μπουκέτα
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
70 ml. Sambuca
1 κ.γ. σχοινόπρασο για διακόσμηση (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι τριμμένο

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Ετοιμάζετε το Μπρόκολο:

Κόβετε το μπρόκολο σε μικρά μπουκέτα και τα βράζετε για 5 μόνο λεπτά να μαλακώσουν, χωρίς όμως να είναι εντελώς έτοιμα. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε για να ενσωματωθούν αργότερα στη σάλτσα. Μαζεύετε όλα τα υλικά γύρω σας για να είναι εύκολο να είστε συντονισμένοι στη διαδικασία.

2. Βάζετε τις φαρφάλες να βράσουν

Βάζετε 5 λίτρα νερό να βράσει για τις φαρφάλες. Μόλις βράσει το αλατίζετε με μια γερή χούφτα αλάτι (περ. 15 γρ.) και αφού κοχλάσει το νερό, ρίχνετε τις φαρφάλες που θέλουν 10 λεπτά. Όσο ακριβώς θα χρειαστεί και ο σολομός να φτάσει στο σημείο για να ενσωματώσετε το ζυμαρικό στη σύνθεση. Αν δεν αισθάνεστε σίγουροι την πρώτη φορά και σας αγχώνει το στενό περιθώριο χρόνου κερδίστε 2-3 λεπτά παραπάνω ρίχνοντας τις φαρφάλες στο νερό μόλις βάλετε τον σολομό να σοταριστεί, αλλά όχι πιο αργά, γιατί θα χάσετε τον συντονισμό.

3. Σοτάρετε τον σολομό:

Σε μεγάλο τηγάνι (που αργότερα θα πρέπει να χωρέσει όλα τα ζυμαρικά) και στα 2/3 της έντασης βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέτετε τον αστεροειδή γλυκάνισο να βγάζει αρώματα σταδιακά και αμέσως μετά τον σολομό, με το δέρμα από κάτω. Τον αφήνετε σ’ αυτή τη θέση τουλάχιστον 3-4 λεπτά, να τσιγαριστεί το δέρμα για να βγει μετά εύκολα και να ψηθεί όλη η κάτω πλευρά.

Στη συνέχεια γυρνάτε τον σολομό ανάποδα για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο και αφαιρείτε το δέρμα. Θα τον αφήσετε δυο λεπτά έτσι και μετά για τελευταία φορά θα τον γυρίσετε. Στα 6 λεπτά που βλέπετε να έχει πάρει χρώμα παντού είναι έτοιμος.

4. Ετοιμάζετε την σάλτσα:

Προσθέτετε την σαμπούκα στον σολομό και δυναμώνετε την ένταση για να εξατμιστούν τα υγρά. Θα μπορούσατε να το φλαμπάρετε* αν θέλετε να φύγει το πολύ αλκοόλ, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αμέσως μετά προσθέτετε την κρέμα και ανακατεύετε για να ενσωματωθεί με την σαμπούκα και το βούτυρο δημιουργώντας την σάλτσα. Καθώς πήζει η σάλτσα σε δυο λεπτά προσθέτετε και το μπρόκολο, αλάτι και πιπέρι.

*Σημείωση για το φλαμπάρισμα: Ανεπίσημη ορολογία που προέρχεται από την τεχνική Flambé που σημαίνει «φλογισμένο» και αναφέρεται στο κάψιμο με ζωντανή φλόγα των αναθυμιάσεων του ζεστού αλκοόλ που μπαίνει σε μια συνταγή. Αυτό γίνεται αφενός για να μειώσει την περιεκτικότητα της σάλτσας σε αλκοόλ, διατηρώντας όμως όλη τη γεύση του ποτού και αφετέρου για να εντυπωσιάζει!

5. Ενσωματώνετε τις φαρφάλες

Αν τα έχετε κάνει όλα όπως λέμε, η στιγμή που είναι έτοιμες οι φαρφάλες θα έχει συγχρονιστεί με την στιγμή που είναι έτοιμη και η σάλτσα να τις δεχτεί. Χωρίς να σουρώσετε, με κουτάλα σουρωτήρι, μεταφέρετε τις φαρφάλες στο τηγάνι (μπαίνοντας θα μεταφέρουν και κάποια ποσότητα απ’ το νερό που έβρασαν η οποία θα βοηθήσει στη διάχυση της σάλτσας σε όλα τα ζυμαρικά και στη συνέχεια, στο δέσιμο σάλτσας-ζυμαρικών) . Ανακατεύετε καλά για ένα λεπτό μέσα στο τηγάνι που ακόμη θερμαίνεται, και σπάτε πλέον τον σολομό σε κομμάτια ώστε να ανακατευτεί και να μπορείτε να σερβίρετε. Σβήνετε το μάτι και μεταφέρετε το τηγάνι εκεί που θα σερβίρετε.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε πασπαλίζοντας λίγο σχοινόπρασο από πάνω και μπόλικο φρέσκο πιπέρι. Δεν βάζετε τυρί, ακόμη κι αν “σας αρέσει”, γιατί θα καπελώσει όλες τις λεπτές γεύσεις και γενικώς δεν ταιριάζει σε συνθέσεις ζυμαρικών με ψάρι

Μαγειρέψαμε τον σολομό, τις φαρφάλες και το μπρόκολο χρησιμοποιώντας αντικολλητικές κατσαρόλες και τηγάνι της Fest. Σερβίραμε στα βαθιά πιάτα της σειράς J’ADORE της ΙΩΝΙΑ , κατευθείαν από το τηγάνι στο τραπέζι. Και με το που τέλειωσε η φωτογράφιση, τα φάγαμε ωσάν να μην υπάρχει αύριο! Όπως θα κάνετε και σείς…

Πηγή: Caruso.gr